Парламентът прие декларация с признание към българските воини във Втората Световна война

parliamentПарламентът прие декларация с почит към героите от Втората Световна война без да споменава специално Червената армия. “Народното събрание на Република България изразява признателност към българските воини, сражавали се във Втората световна война и осъжда всички форми на ксенофобия, екстремизъм, неофашизъм и насилие, като призовава към въздържание от действия, водещи до нови разделителни линии в Европа.

Народното събрание потвърждава стремежа си към единство, мир и просперитет в Европа и решимостта си да продължи да работи за взаимно уважение, споделена отговорност, свобода и сигурност на всички български граждани. Изразява подкрепа за процесите, водещи до обединение в Европа” – се казва в Декларацията.

В нея се отбелязва, че на 9 май се навършват 70-години от капитулацията на нацистка Германия във Втората световна война, припомня се декларацията на Робер Шуман от 9 май 1950 година, провъзгласила идеята за обединена Европа и като се подчертава, че двете събития, случили се в рамките на 5 години, се заявява, че те са открили пътя към изграждане на общност на солидарност и разбирателство между народите на Европа.

Депутатите напомнят още една от основните цели на европейското обединение – предотвратяването на военни конфликти и престъпления срещу човечеството и изразяват непоколебимост за опазване на мира и недопускане на ново разделение между народите на Европа.

Текстът беше гласуван от ГЕРБ, ДПС, Реф9орматорския блок, Патриотичния фронт, Български демократичен център и АБВ. Социалистите не гласуваха декларацията заради това, че в Декарацията не се уточнява приноса на Съветската армия.

Може да харесате още...