Сигнализират за изтровени пастирски кучета от ценната българска порода Каракачанско куче в Пирин

troveni-jibotni1В Западен Пирин, в района над Кресна от вече седмица продължават случаите на изтровени пастирски кучета, както и на диви животни, сигнализира в писмо до медиите Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ. Сигналът е адресиран официално и до Министерство на околната среда и водите (МОСВ), Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) – Благоевград и Районна дирекция по горите (РДГ) – Благоевград, допълват природозащитниците.  Информацията е била получена в Сдружението от местни животновъди и хора от Кресна. На 10.03.2015 г. пастирските кучета на Сидер Седефчев, който отглеждал голямо стадо овце от рядката порода Каракачанска овца в село Влахи, не се върнали с овцете от пасището. Това е нетипично поведение за добре обучени работни кучета и означава, че има сериозен проблем, коментират от БАЛКАНИ. При нормални обстоятелства кучетата пазят стадото от хищници и не се отделят от него.

Вчера сутринта 3 от кучетата били намерени мъртви на пасището, а още едно е в неизвестност. Сигнал е пуснат на телефон 112. Служител на РИОСВ пристигнал с лека кола до село Влахи и към обяд успял  да констатира дали са поставяни отрови. Междувременно Сидер Седефчев открил мъртва лисица, както и хвърлено парче месо, за което се предполага, че е напоено с отрова.

Има голяма вероятност в района вече да има отровени и хищни птици, тъй като те са сред първите, които намират мърша. Повечето от тези птици са редки и защитени видове.

В района на западен Пирин от години съществува проблем с поставяне на отрови в природата. От СДП – БАЛКАНИ сме пращали за анализ проби от намерени мъртви вълци от района и резултатите показват, че животните са били отровени. Всяка година умират пастирски кучета на местни животновъди.
Наложително е да се обърне адекватно внимание на проблема и да се предприеме разследване, тъй като освен домашни и диви животни, хора също могат да станат жертва на отровните вещества – обясняват от дружеството. В края на сигнала си те питат трябва ли да пострада човек, за да се активизират отговорните институции.

Снимки: СДП БАЛКАНИ

Може да харесате още...