Първи рокади – в МВР и силовите ведомства; здравата ръка на вътрешния ред и сигурността – дамска

police_car_lampsПарламентът избра досегашният шеф на политическия кабинет на Борисов Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи със 139 гласа “за”, 68 “против” и един “въздържал се”. Така здравата ръка на вътрешния ред и сигурността вече ще е дамска. Депутатите освободиха Веселин Вучков от поста му на министър на вътрешните работи след като той изненадващо подаде оставка. По думите му, заради усещане, че не получава доверие и подкрепа от министър председателя за промени по върховете на силовите държавни структури.

В деня на гласувания нов министър, президентът Росен Плевнелиев освободи Светлозар Лазаров като главен секретар на Министерството на вътрешните работи и назначи на длъжността досегашния заместник главен секретар на МВР Георги Костов. Плевнелиев издаде указ за освобождаване от длъжност на председателя на ДАНС Владимир Писанчев.

Принципите за издигането на кандидатури за главен секретар на МВР и за председател на ДА „Национална сигурност“, както и възможните номинации, бяха съгласувани с държавния глава по време на срещата му с министър-председателя Бойко Борисов на 6 март, в рамките на проведените от президента консултации с парламентарните политически сили, съобщиха от прессекретариата на президентството.

Може да харесате още...