Д-р Румяна Тодорова остава шеф на НЗОК до избиране на титуляра; протоколите за скъпоструващи лекарства – подписани

koridor_ leka_aparatДепутатите удължиха мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Румяна Тодорова до избиране на нов управител на институцията. Веднага след това тя подписа Заповеди за разрешаване на всички 454 протокола за скъпоструващо лечение. Така пациентите с Хроничен вирусен хепатит, Серопозитивен ревматоиден артрит и Ювенилен артрит, Анкилозиращ спондилит и Псориатичен артрит, Десиминиран лупус еритематодес, Грануломатоза на Wegener и с други заболявания ще могат да получат лекарствата си и няма да прекъсват лечението си. 

Няма причини за безпокойство от страна на здравноосигурените граждани, чиито лекарства се изписват с протокол, тъй като Комисията за скъпоструващо лечение в ЦУ на НЗОК ще продължи работата си по приетите правила и срокове, увериха от Касата.

В сряда Парламентът реши да избере новия управител на НЗОК с явно гласуване чрез компютърната система в пленарната зала. Преди това кандидатите, които всяка парламентарна група има право да предложи, ще бъдат изслушани първо в здравната комисия, а след това допуснатите номинации ще защитят вижданията си в пленарната зала.

За избран се счита този, който е събрал повече от половината от гласовете на народните представители, които присъстват в пленарната зала. В случаите, когато има няколко кандидати, вотът е по азбучен ред на собствените имена, освен ако Народното събрание не реши друго. При равен брой гласове между двама или повече претенденти, се провежда повторно гласуване. Ако нито един от тях не получи необходимата подкрепа, следва още едно гласуване, в което участват първите двама, получили най-много гласове. В петдневен срок от приемането на правилата предложенията трябва да бъдат внесени в здравната комисия с необходимите документи. Един от тях е номинираният да представи заверено копие от диплома за висше образование с образователно-квалификационна степен “магистър”. Всички документи подлежат на проверка.

Може да харесате още...