Визитата на Джон Кери в БГ: препотвърждаване на стратегическото партньорство между България и САЩ

flag_bg2Министъръus_flagт на външните работи на Република България Даниел Митов и държавният секретар на Съединените американски щати Джон Ф. Кери препотвърдиха силното стратегическо партньорство между  България и Съединените американски щати, съобщиха днес от пресцентъра на МВнР по повод визитата на Кери в София. Двамата са обсъдили регионални и глобални предизвикателства с политически характер и в сферата на сигурността; сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността; енергийната сигурност и диверсификация; и върховенството на закона. Споразуменията са за продължаване на сътрудничеството.

Става дума за съвместни учения, изпълнение на Плана за готовност за действие на НАТО, действия за заздравяване на стабилността и сигурността и усилия за насърчаване на трансатлантическата интеграция на Югоизточна Европа, както и в подкрепа на усилията на България да модернизира въоръжените си сили и да ги направи по-съвместими с НАТО.

За подобряване на енергийната сигурност на България се акцентира на разнообразие на доставките и разпределението, в това число посредством повишена взаимна свързаност със съседните страни.

Между срещите си с президента Плевнелиев и премиера Борисов, държавният секретар Джон Кери посети ротондата “Свети Георги” в София, съобщи във фейсбук профила си Американското посолство в София.

 

Може да харесате още...