Пловдив с 32,70% годишен ръст на чуждестранни туристи

folkfest_plovdiv_2014_034Броят на реализираните нощувки в Пловдив за 2014 година е нараснал с 18%, спрямо 2013-та като българските туристи са с почти 9% повече, а чуждите с 32,70%, съобщиха от Общината. Ръстът при пренощувалите лица е 9,78% за миналата спрямо по-миналата година, а увеличението на туристите от България е 11,10%, при чужденците ръста е 7,53%. Общо над 600 000 туристи са посетили града през миналата година. Според последната статистика за нощувки и посетители в места за настаняване на територията на града, в този период  се наблюдава устойчив ръст по много от показателите. 

Реализираните приходи от туристически данък са се увеличили с 22,28 % като за 2013-та са 235 670лв , а за същия период през 2014-та – 288 176 лв. Общо приходитe от туристически данък и такси категоризации са се увеличили с 15 % – 326 866 лв, а ръстът в туристическите центрове е приблизително 20%. Към настоящия момент легловата база на местата за настаняване на територията на община Пловдив е приблизително 4 300 броя легла, а през изтеклата година са се увеличили с 300 броя.

Тези ръстове се дължат на успешното популяризиране на Пловдив като водеща дестинация за културен, исторически и събитиен туризъм. Спечелената титла „Европейска столица на културата за 2019 г.“ и всички стартирали проекти и събития, както и богатата културна програма осигуряват устойчив ръст на туристите. Многобройните събития и международни фестивали постигат постоянен поток от български и чуждестранни посетители.

Община Пловдив и през 2015 г. ще подпомага популяризирането на Пловдив като привлекателен туристически град и чрез участие на основни, национални и международни туристически борси и изложения. Приоритет на администрацията е тази тенденция да продължи, за да се позиционира и утвърди града като атрактивна туристическа дестинация на чуждестранните пазари и да се привлекат още повече посетители, които да увеличат своя престой в туристическите обекти, разположени на територията на общината. Прогнозите са ръста от посетители и осъществените от тях нощувки да продължи своя възходящ ход и през новата година и да постигне устойчив ръст. Очакванията са малкият бизнес и през 2015 г. да продължи да се развива в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, а средният и големият – да затвърдят своята позиция в тези дейности.

 

Може да харесате още...