12 загинаха при нападението над редакцията на френския сатиричен вестник „Шарли ебдо”, България остро осъди атаката

luna„България остро осъжда нападението над редакцията на „Шарли ебдо” и извършените убийства в Париж“, казва в изявление министър-председателят Бойко Борисов.  12 души загинаха, а поне четирима са в критично състояние след като около 12:30 часа българско време редакцията на френския сатиричен вестник „Шарли ебдо” в Париж е била атакувана от двама мъже, въоръжени с автомати и с гранатомет.  Според световните агенции, това е най-кървавият атентат във Франция за последните 40 години. „В нас този кървав терористичен акт предизвиква гняв срещу насилственото отнемане на човешки живот и посегателство срещу свободата на словото. Изразяваме солидарността си с френския народ в този тежък за всички нас и Европа момент и съпричастност към скръбта на семействата и близките на загиналите. Няма кауза, която да оправдава терора” – заяви бълргарският премиер.


Като съюзници в НАТО и ЕС, България и Франция работят заедно за отпор на новите заплахи пред сигурността и мира, допълни Борисов и подчерта увереността си, че тероризмът ще бъде победен, каквито и усилия да изисква  тази борба.

Трима престъпници стоят зад кървавата атака срещу вестника, съобщи Агенция Фокус, цитирайки френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов пред AFP. Казньов е уверил, че са предприети всички мерки за „възможно най-бързото неутрализиране на тримата престъпници, които стоят зад този варварки акт”.

Самоличността на нападателите все още не е известна.

Може да харесате още...