Кой ще може да удължава срока за реализация на алкохол със стари бандероли

milyo_glavna1От 1 януари влизат в сила промени във връзка с въведения нов образец на бандерол. Според Наредбата за това, бутилираните алкохолни напитки, облепени с бандерол, действащ до датата на въвеждане на нов образец на бандерол, могат да се реализират до изчерпването им, но не по-късно от 12 месеца от датата на въвеждане на новия образец. С постановление от днес се предоставя възможност министърът на финансите да удължи този срок, но с не повече от 12 месеца.  Това може да стане със заповед, обнародвана в „Държавен вестник“.

Към момента регламентираното време е недостатъчно, тъй като в търговската мрежа се продават бутилирани алкохолни напитки с различен срок на реализация, обясняват от пресцентъра на МС. Практиката показва, че скъпо струващите бутилирани алкохолни напитки са бавно оборотни и не могат да бъдат реализирани в указания период. Удължаването на срока се налага, за да не се унищожава стока, годна за консумация, единствено заради факта, че е облепена със стар образец на бандерол.
Бутилираните алкохолни напитки, които се продават в търговската мрежа, са с платен акциз и удължаването на срока не оказва влияние върху приходите в бюджета, казват от МС.

Може да харесате още...