Ще инвестират ли вложителите на КТБ парите си в недвижима собственост?

kooperaciaНационалното „Сдружени брокери на имоти” анализира ситуацията около Корпоративна търговска банка и обобщи мненията и прогнозите си за това как ще реагират хората след като вземат депозитите си. Някои брокери са напълно скептични и считат, че пазарът на недвижими имоти няма да се промени. Други са оптимисти и смятат, че българинът е натрупал финансова култура и ще инвестира в имоти като потърси професионална агенция и професионални брокери, за да бъде инвестицията му максимално защитена.

На 4-ти декември започва непознат за страната ни процес – освобождаването на гарантираните влогове на клиентите от затворената КТБ. 225 хиляди вложители с депозити от 3.6 милиарда лева очакват да получат обещания пълен достъп до гарантираните си спестявания. Това събитие се очаква с огромен интерес от всички участници на пазара, включително този на имотите. Собствениците ще трябва да решат какво да правят с парите си. А обикновеният български гражданин познава три основни начина да съхрани спестяванията си – да купи имот, да ги държи в банка или да ги скрие под дюшека. Понякога инвестира.

От „Сдружение брокери на имоти” се надяват, че българинът няма да бъде обхванат от еуфория или стрес и правилно ще разчете начина си на инвестиция. Брокерите препоръчват да се подбира добър професионалист в областта на недвижимите имоти – с добра репутация, с професионален опит и задължително след предварително проучване. Въвеждането на законова регламентация и национален регистър на брокерите, за което настоява „Сдружение брокери на имоти”, значително ще защити както правата на потребителите, така и на брокерите на българския пазар на имоти.

Ето и мненията на част от членовете на „Сдружение брокери на имоти” за това ще инвестират ли вложителите на КТБ парите си в недвижима собственост:

Чавдар Караджов, Управител на “Ка груп – 2010” ООД, агенция “Первая линия Недвижимость” – Банско и Поморие – “Смятам, че парите, които вложителите ще получат от гарантираните си депозити в КТБ, в една голяма част ща отидат за закупуване на недвижим имот като инвестиция, като основно това ще са имоти в големите градове, които гарантират доходност от рента. Сумите, които се получават до 100 000 евро, няма да могат да раздвижат пазара на най-скъпите имоти, но ще се раздвижи средният сегмент на пазара. Искрено се надявам да има и засилен интерес към ваканционните имоти предвид ниските ценови нива в доста от регионите на нашата страна.”

Галина Цонкова, “РОСТО” ЕООД, Варна – „Моето мнение е че нищо няма да се случи след четвърти декември. За съжаление, българинът  няма финансова култура – тя се създава с години! Според мен вложителите ще си вземат  парите и ще ги сложат в друга банка или в дюшеци, буркани. А ние  просто ще влезем в коментарите за очакванията, които не са се оправдали…”
Илиана Василева, „Инвестконсулт трейдинг”, София – „В момента има доста голямо раздвижване на пазара в София. Това се прояви особено ясно през последния месец. Има две групи клиенти – вложители на КТБ и на банките изцяло. Едната група е на хората, спестявали при високи лихви парите си, чакайки да паднат още цените на имотите и тогава да се сдобият с изгоден имот. Те са най-много излъгани, защото петте месеца запор на КТБ спря търсенето им на подходящ имот. Втората група клиенти са тези, които са държали парите в банката, без идея да се купува имот. Причината е, че са чували за риска от наематели, а високите лихви бяха основателна причина да държат парите в банка и да не хабят нерви с некоректни наематели. Лихвата почти се равняваше на наема. Лихвите по депозитите, обаче, паднаха драстично и печалбата им е нулева. Но дори и този факт не промени мнението им. Според мен първата група клиенти в момента е изплашена и чака наистина да види и пипне парите си. Тогава те ще се насочат към бърза покупка, за да инвестират парите си на сигурно място – имот.”

В Пловдив също вече са налице първите сиптоми. След обявяване на началната дата за изплащане на гарантираните депозити, значително се увеличиха запитванията за покупка на имоти и дори някои по-нетърпеливи купувачи започнаха да сключват предварителни договори.

Радослав Глухов, „Парагон“, Габрово – „В настоящия момент в Габрово има леко раздвижване в пазара на имоти в централната градска част на сравнително все още приемливи цени. Изчаквалите до момента купувачи изказват мнение, че след освобождаването  на такава огромна парична маса ще има повишаване на цените от продавачите, които рачитат да се освободят от имоти, които дълго време са били на пазара без реализация. По тази причина, част от тях предприемат по активни действия в закупуването на ликвидни, атрактивни имоти или дълго търсено жилище за задоволяване на собствени нужди. Сериозен интерес в момента има и към производствени площи и терени, който имаше значителен спад през последните 5 години. Собствениците на малки фирми, които са се въздържали от подобни инвестиции по време на кризата, решително предприемат действия за подсигуряване бъдещето на своите компании.
От „Сдружение брокери на имоти” смятат, че инвестицията в имот и в по-добра доходност от наеми може да стане само когато се работи с професионален брокер и професионална агенция за недвижими имоти – с ясна и чиста практика. Ключовите думи към добрата инвестиция в имот е професионализъм, закони и мениджмънт – професионалистите в бранша ще следят законното и изгодно за страните сключване на договора за покупко-продажба, ще следят управлението на имота в последствие, ще контролират нещата в консумативните плащания, ще управляват имота. Така собствениците ще бъдат спокойни. Всяка добра агенция за недвижими имоти може да даде юридическа информация как един наемодател да бъде защитен от некоректни наематели и да докаже на хората, че парите им са спестени и управлявани добре. Ако договорите за наем са издържани и навреме се пресече некоректността на наемателите, то няма да има ощетени собственици.

 

 

Може да харесате още...