“Изкуство за живот” обнови две отделения в Детската клиника в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив

revmatologia-2393Две отделения в Клиниката по педиатрия и генетични заболявания на УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив ще посрещнат Нова година обновени благодарение на инициативата “Изкуство за живот” на една българска лекарка във Франция. През пролетта ви разказах как д-р Елена Радева-Николова вдъхнови 8 художника и един фотограф да нарисуват картини в подкрепа на нуждата от по-добри условия за труд на медиците в Отделенията по детска неврология и по кардиология и ревматология.

Днес със средствата от благотворителната изложба всеки може да види резултата – нови плотове на старите маси и шкафове в първото; а във второто – боядисани и оборудвани с нови легла и шкафове болнични стаи, обновена мебелировка в манипулационната и лекарския кабинет.
Проф. Иван Иванов, началник на Детска клиника, не крие вълнението си, че даровити художници като Нина Златева, Илия Йончев, Ицко Мазнев, Светла Радулова-Маркова, Георги Москов, Веселин Дамянов, Анелия Николова и Емил Атанасов, както и фотографът на Любена Господинова, са споделили съдбата на лекарите, които денонощно се грижат за неизлечимо и хронично болните деца.

Дни преди Коледните празници и децата от Художествената гимназия в Пловдив ще зарадват лекари и пациенти в Детска клиника – предстои коридорите й да се оживят с 30 картини, нарисувани от младите художници.

А “Изкуство за живот” ще продължи с нова кампания и с нови талантливи български художници, за които д-р Елена Радева-Николова ще разкаже при пристигането си в Пловдив в началото на декември.

Може да харесате още...