След благотворително кръводаряване събраха необходимите количества кръв за 21-годишния мотоциклетист в критично състояние в УМБАЛ „Свети Георги”

bolni4ni_002Благодарение на кръводарителите бяха направени общо 3 операции на 21-годишния мъж, който в началото на седмицата пострада при катастрофа с мотоциклет в Пловдив и бе настанен в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ „Свети Георги“, съобщиха от болницата. Веднага лсед апела на болницата F2F TV призова за активност пловдивчани, които могат да кръводарят в полза на младежа с  рядката кръвна група А с отрицателен резус фактор, за която Районният център по трансфузионна хематология (РЦТХ) не е разполагал с необходимите запаси след първата операция в понеделник вечерта.  Откликнали са десетки пациенти от различни кръвни групи. Две от операциите са заради тежката черепно-мозъчна травма и мозъчния оток на младежа, направиха ги лекари от Клиниката по неврохирургия. С третата операция – от лекари от Клиниката по ортопедия и травматология, бяха фиксирани с импланти счупените кости на едното бедро. Пациентът все още е в критично състояние, но операциите бяха наложителни и ще помогнат на лечебния процес, казаха от КАИЛ.

Припомняме, че младият мъж бе транспортиран по спешност в УМБАЛ „Свети Георги“ с фрактура на базата на черепа и тежка черепно-мозъчна травма, фрактури на няколко ребра, счупване на ключицата, счупване на няколко места на едното бедро и хемопневмоторакс – наличие на въздух и кръв в плевралното пространство. Първата му операция бе направена по спешност в понеделник вечерта. Тогава е било и първото преливане на кръв.

Лекуващият екип и близките благодарят на всички, които се включиха в кръводарителската кампания.

Възможно е да се наложат нови операции и, ако тогава отново няма наличности от кръвна група А (-), отново ще се обърнем с молба за кръводаряване към гражданите на Пловдив, казаха лекарите.

Може да харесате още...