Днес взривяват 120 метров комин на Отоплителна централа Юг в Пловдив

komin003120 метров комин на Отоплителна централа Юг в Пловдив ще бъде взривен днес следобед. Разрушаването е част от програмата за модернизация и подобряване на екологичните показатели на съоръженията на EVN България Топлофикация. Коминът тежи около 2000 тона. Като част от процедурата и мерки за безопасност ще се изгради специална защита от щитове, оградна мрежа, гуменотранспортни ленти, полиетиленово платно и бали със слама. Допълнително в зоната на събаряне на комина ще бъде насипан пясък. Събарянето на комина ще бъде предшествано от звукови сигнали съгласно разпоредбите. Като индустриален район ограничителните мерки няма да засегнат жилищни части на Пловдив, обществени и социални институции.

Коминът, изграден в периода 1978 – 1980 г., е разположен на територията на Отоплителна Централа (ОЦ) Юг  в Южна индустриална зона в района на бул. „Кукленско шосе“ в Пловдив. Съоръжението е служило за отвеждане на димните газове на 3 броя водогрейни и 2 броя парни котли в атмосферата. То, обаче, не действа от 3 години, а след създаването на komin002модерна когерационна система в ОЦ Север, ОЦ Юг се използва като поддържаща мощност при необходимост за захранване с повече топлинна енергия на ж.к. „Тракия“.

Планът по събарянето е съгласуван с институциите, включително с органите на МВР, Община Пловдив и други, съобщават от енергийното сружество. Дейностите по събарянето на комина ще са в диапазона от 15:00 ч. до 17:00 ч.  като конкретният момент ще зависи от готовността на екипите, подготвящи събарянето. По тази причина 30 минути преди определяне на старта на реалните дейности по събарянето достъпът с автомобили от бул. „Кукленски шосе“ до района на ОЦ Юг  ще бъде блокиран от МВР.

Проектът, по който EVN България Топлофикация работи от шест месеца, цели пълното разрушаване на неработещото съоръжение, чрез поставяне на заряд в основата, последващо събаряне и натрошаване на бетонните конструктивни елементи. Финалният етап включва транспортиране на строителните отпадъци до лицензирано депо, възстановяване на района на площадката, запълване, трамбоване, подравняване и почистване до условна кота терен.

komin001Като част от подготовката по събарянето EVN България Топлофикация изчисти 60 тона пепел, натрупана през годините в конуса на комина от изгаряне на мазут. На мястото на комина и котлите към него дружеството предвижда изграждането на заместваща модерна мощност за производство на гореща вода с номинална топлинна мощност от 30 до 40 MWth. Това значително ще подобри технико-икономическите и екологични показатели на цялата централа съгласно модерните стандарти.

Заместващата инсталация ще използва като основно гориво – природен газ, а като резервно – промишлен газьол. По този начин горивните съоръжения в отоплителната централа ще бъдат заменени с такива от съвременен тип с по-добри технологични параметри и по-висок КПД. Целта е постигане на съвременните показатели за енергийна ефективност и покриване на нормите за допустими емисии на азотни оксиди, въглероден оксид, серен диоксид и прах.

Може да харесате още...