Българските власти изясняват изискванията в Гърция при превози с коли на лизинг през територията й

magistrala2При извършване на превози през територията на  Гърция с лизингови транспортни средства следва да се има предвид, че в случай на проверка гръцките контролни органи изискват водачът да представи оригиналните І-ва и ІІ-ра част на свидетелството за регистрация на автомобила, съобщават българските власти. Не се приемат нотариално заверени копия на І-ва част на свидетелството за регистрация на автомобила.

Изискването е на основание европейска Директива 1999/37/ЕО чл.5 параграф 1, където е посочено – „За целите на идентифицирането на превозното средство в пътния трафик държавите-членки могат да изискат водачът да носи при себе си част І-ва от свидетелството за регистрация.” В случая това изискване е инкорпорирано в гръцкото законодателство и е основание за налагане на санкции.

При липса на горепосочените документи се налага парична глоба, комбинирано със снемане на регистрационните табели на МПС и отнемане СУМПС на водача на лизинговото транспортно средство за определен срок.

Глобите се заплащат в пощенските клонове в Гърция. Регистрационните табели и СУМПС се получават обратно от съответното полицейско управление след изтичане на наказателния срок.

Може да харесате още...