Шумът на пловдивската улица „Богомил“ намаля с 4-6 децибела след премахването на паважа

plovdiv_parkirane_001 Шумът на пловдивската улица „Богомил“ намаля с 4-6 децибела след премахването на паважа – това са резултатите от стартиралото през 2013-та експериментално обследване. Десетмесечния период на измервания на шума по централната улица под тепетата, в близост до Сточна гара, включва времето преди реконструкцията на улицата, по време на ремонта и след пускането й отново в експлоатация. Специалистите, извършили анализа, констатират устойчиво намаляване на отчитаните постоянни експозиции на шум.

Въпреки увеличения трафик след пускане в експлоатация на новоремонтирания участък, значителната редукция на надграничното ошумяване е налице.  За постигането на по-голям напредък в подобряването на акустичната среда в града ни, Община Пловдив призова към личен пример пловдивчани.  Апелът е да иставим колата си и ходим пеша, да караме колело, да използваме градския транспорт, шофираме със съобразена скорост без форсиране надвигателя. И още: да не използваме без причина клаксона; да поддържаме автомобилите си в изправно техническо състояние; да не използваме шумни инструменти в бита между 14-16 ч. следобед и 22 ч. вечер до 8 ч. сутрин.

Община Пловдив обръща внимание и върху въведеното през 2012-та ограничение на скоростта (30 км.) за МПС-та в районите на учебни заведения, ясли и детски градини.  Администрацията се ангажира да направи подобни анализи и на други акустично натоварени пътни артерии в града, каквито са ул. „Петко Д. Петков“ и бул. „Македония“. По този начин експертите възнамеряват да потвърдят положителния ефект върху шумовата среда и чистотата на въздуха в града от подмяната на паважа с асфалтова настилка.

Може да харесате още...