Денят на Европа по български 

brusselseНа 9 май Европа чества своя празник. България, като част от стария континент – също. С концерти, изложби и по-рядко с дискусии за търсене на решения защо сме в последния евро-ред по заплати и пенсии и защо – първи сред страните с най-мръсен въздух, както твърди поредна класация на Световната здравна организация.

А уж сме в режим на кампания за поредните евроизбори. Когато най-много трябва да си казваме кривиците, за да ги изправим. Поне по европейски стандарти. Но! Родните политици правят кампания по български. С иновации в политическата реклама и предизборни екскурзии по не-туристически маршрути.

В евро-агитацията ще се включат и депутатите от българския парламент.  В Деня на Европа те работиха за последно до евровота на 25 май. Нищо, че преди това почиваха 10 дни.  Оказа се, че кворум и консенсус за други теми се постига трудно. Но за гласуване на почивка – няма проблем.

Иначе политическата активност в Деня на Европа се ограничи с внасяне на вот на недоверие към Правителството. Пак от ГЕРБ. Този път по тема енергетика.  И със слова на президента и премиера по повод Деня на Европа. В които, обаче,  сегашна България остана леко на заден план. В думите на първия заради акцента върху събитията в Крим.  В тези на втория – заради исторически реминисценции по обединението.

И така, Денят на Европа ще си отиде след няколко часа. Без мнозина българи да го усетят като празник.  Не само заради заплатите, пенсиите и мръсния въздух.  И дори заради това, че не почиват.

Освен това, утре ще се отработва 2 май. Който май не беше празник. Но пък почивахме.

Ден на Европа по български.

Може да харесате още...