Първата болница у нас след Освобождението се готви за 135 годишен рожден ден

 leglo-bolnivcaПървата създадена след Освобождението болница у нас се готви за 135 годишен рожден ден. Това е пловдивската Ъниверситетска болница “Св. Георги”, за която днес се признава, че с освен най-дългогодишна история, тя е и на-голямата държавна болница в страната.  Началото е поставено на 1 май 1879 г.  Тогава лечебното заведение е било наречено Областна болница „Свети Пантелеймон“ и е разполагало с  персонал от петима лекари и една старша сестра и база от 30 легла, разпределени в 3 дървени бараки в подножието на Джендем тепе.  Днес броят на леглата във всички 35 клинични звена на болницата е 1345 – най-големият за страната. Очаква се, че след като заработи новото Отделение по фтизиатрия към Клиниката по пулмология, общият брой на местата за прием да се увеличи на 1385.

В УМБАЛ „Свети Георги” работят  2586 души като от тях 57 или 21,54% са висш медицински персонал – хабилитирани лица: 26 професори и 40 доценти, разказа в аванс пред медиите изпълнителен директор проф. д-р Карен Джамбазов. Лекарите с една специалност са 290 човека или 52,07 % от висшия медицински персонал, а тези с 2 специалности – 156 души или 28%. Лекарите без специалност са 111, което е приблизително 20 на 100. Висшият немедицински персонал е съставен от 72-ма души – 2,8% от общата численост. Медицинските специалисти са 1006, а в категория „друг персонал спадат 948 души, в т.ч. влизат 558 санитари.

Всички тези служители са помогнали за лечението на 75 925 пациенти, преминали лечение в болницата през 2013-та. През най-посещаваното спешно отделение в Южен Централен Регион – Спешно приемно отделение на УМБАЛ „Свети Георги”, миналата година са преминали 108 196 пациенти, като 76 482-ма от тях не са били хоспитализирани, но на всеки един от тях са направени изследвания и консултации в зависимост от здравословния проблем, заради който е бил транспортиран до УМБАЛ „Свети Георги”.

bolni4na_ stajaИ още данни от регистрите: само през миналата година са извършени 27 675 операции. Тези, които са с много голяма сложност, са 4733, големите са 7216, средните – 11 718, а малките – 4008. От изброяването е видно не само, че броят на извършените операции е изключително голям, но и че най-сложните спешни операции в региона се извършват именно в Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Свети Георги”. Тя разполага и с няколко уникални за региона звена – Отделение по инвазивна кардиология, Клиника по кардиохирургия, Клиника по неврохирургия, Клиника по изгаряния, пластична и реконструктивна хирургия, Лицево-челюстна хирургия, Хематология, Онкохематология, Клиника по детска хирургия.

През последните 4 години УМБАЛ „Свети Георги“ е пример за отличен финансов резултат и далновидно управление. Настоящото ръководство завари при встъпването си в длъжност в края на м. юни 2010 г. краткосрочни задължения в размер на 36 664 хил.лв. – в т.ч. към доставчици и др. в размер на 27 958 хил.лв. От тази сума просрочията са били 19 228 хил.лв. Наследените дългове са натрупани в периода 2004 – 2009 г.

В настоящия момент просрочените задължения, които на практика са критерий за платежоспособността на една институция, са намалени на 7-8 млн. лева вследствие на изпълнени поредица от мероприятия за стабилизиране и подобряване на финансовите показатели. Затова и пловдивската УМБАЛ „Свети Георги“ се приема за най-динамично намалящата дълговете си и най-активно инвестиращата в нова апаратура и обучение на персонала си държавна болница.

Тя е инвестирала над 28 млн. лева собствени средства, за да поддържа най-високото трето ниво на компетентност – влага средства в апаратура и ремонти и в мотивацията и подготовката на служителите си. Със спечелени проекти по оперативни програми на ЕС е внедрена техника за над 7 млн. лева. Това е предпоставка лечебното заведение да бъде една от шестте високотехнологични университетски болници в България. Персоналът получава навреме и в пълен размер възнагражденията си. Дори в сравнение с предходната година през 2013 г. заплатите на служителите са увеличени с общо 3 млн. лева.

operacionna-=bolnicaВ началото на м. май 2013 г. заработиха обновеното Спешно приемно отделение и хибридната операционна зала в Клиниката по съдова хирургия и ангиология. Сред мащабните мероприятия на лечебното заведение е и новият високотехнологичен център за образна диагностика на стойност 6,7 милиона лева. Финансирането е изцяло със средства по Оперативна програма „Регионално развитие”.

По ОП „Развитие на конкурентоспособността на българските предприятия 2007 – 2013” е финансиран проектът „Интегрален център за хирургично лечение на тумори и травми на глава и шия”. Технологичното оборудване за него е на стойност близо 2,8 милиона лева, от които 50 процента са собственото участие на болницата. Апаратурата е уникална и иновативна за България. УМБАЛ „Свети Георги” вложи 200 хил. лева за реализиране на проект за оборудване на зала за миниинвазивна и ендоскопска хирургия. 90% от сумата бе предоставена по Програма за донорска помощ на японското правителство.

Сред останалите успешни инициативи на УМБАЛ „Свети Георги” е и проектът „Създаване на високотехнологичен център за трансфер на знания и здравни технологии в Южен Централен район – телекомуникационен ендоскопски център с автоматизирана операционна зала за ото-рино-ларингология, максилофациална, пластична и неврохирургия”. Отделно, Клиниката по лъчева терапия на УМБАЛ „Свети Георги“ е единствената в страната, която разполага с два линейни ускорителя от висок клас, което позволява на Университетската болница „Свети Георги” да лекува по 140 раковоболни на ден при 7-часово натоварване на апаратите в петте работни дни на седмицата.

В наши дни УМБАЛ „Свети Георги“ е единствената база за обучение на студенти на Медицински университет – Пловдив.

Официалното честване на юбилея също ще е на 9 май.

Може да харесате още...