Българите купуват онлайн най-често родни романи и детски книги

netwarsСредно 2 продадени книги онлайн на всеки час регистрира  eMAG.bg след като преди 3 месеца стартира с Хеликон предлагане на над 15 хиляди заглавия.  Според проучване на eлектронния търговец за последните 3 месеца най поръчваните жанрове са: български и световни романи, готварски книги, детска литература, трилъри и криминални романи. Дяловото разпределение на поръчваните през eMAG книги по жанрове изглежда така:  представителките на нежния пол са преобладаващата група от потребители (60%), които купуват книги.  И още – средно един човек прави поръчка на около 2 книги, а над 20% от клиентите на eMAG купуват дори повече. Средната стойност на поръчка на книги е 20лв.


Класацията на най-купуваните в eMAG.bg книги изглежда така:
1. Зовът на кукувицата (Робърт Галбрейт)
2. Променета думите, променете света (Джанет Смит Уорфилд)
3. Сянката на чинара (Джон Гришам)
4. Е на квадрат (Пам Граут)
5. Ад (Дан Браун)
6. Наследницата на Валкорт (Катрин Коулт)
7. Рим, моя любов (Кристин Хармел)
8. Лекуване без лекарства (Поля Димитрова)
9. Любов (Елиф Шафак)
10. Напиши го и ще се сбъдне (Хенриет Ан Клаусър)

Продажбите на електронни книги, които скочиха до небето след лансирането на Kindle през 2007, се стабилизираха през последните месеци – eMAG отчита спад с около 18% за последните 6 месеца в закупуването на eBook четци. При любителите на eBook четци делът на мъжете и жените е почти равен – 53% от покупките са направени от мъже, а 47% от жени. Тук първоначалната отчетена инвестиция от клиенти на eMAG е на стойност от 168 лева.

Съществува група потребители, за които е важно да притежават и електронния, и печатния вариант на една и съща книга. Въпреки, че техният дял е все още малък, интересна е тенденцията 1.5% от хората, които си купуват eBook четец да се върнат в сайта, за да си купят и печатното издание на любимата книга.

И двата типа книги – печатни и електронни – имат своите предимства и недостатъци. Учените са установили, че информацията от печатни книги е по-лесна за възприемане и запомняне, но от друга страна пък кой би искал да се разхожда с книга, тежаща около килограм, когато може да има на разположение хиляди книги в устройство тежащо 100 грама.

И така – ако сте привърженик на електронното четене, добре е да знаете, че до 15 април онлайн търговецът заедно с партньора си Хеликон  предлага отстъпки на всички книги в сайта еMAG.bg, които варират между 10% до 75%.

Може да харесате още...