5000 безработни ще бъдат наети от Държавата да опазват обществения ред

plovdiv_parkirane_0015000 безработни ще бъдат наети от Държавата да опазват обществения ред в населени места с висока безработица – съобщиха от правителствения пресцентър след заседанието на МС днес. Това ще се случи по нова национална програма, наречена Сигурност. Според нея, регистрирани в Бюрата по труда  ще бдят за реда и спокойствието по села и  градчета в рамките до 8 месеца. След това програмата не е отговорна за тях. 

Основната й цел  е намаляване безработицата чрез осигуряване на заетост в дейности, допринасящи за подобряване на сигурността и опазване на обществения ред в населени места, особено в райони с високо равнище на безработица, мотивират се от Кабинета.  Заплатите на наетите блюстители на реда ще е 340 лв. и ще се финансира от програмата. Тя ще поема и дължимите осигурителни плащания за сметка на работодателя. Работодателят пък ще са областните и общинските администрации. МВР чрез Главна дирекция „Национална полиция” и областните дирекции на МВР пък ще играят нещо като HR, тъй като заедно с “работодателя”  ще определят населените места, в които ще се осъществява заетостта, ще участват в подбора на кандидатите за работа и ще провеждат инструктаж на наетите.

Как ще работи програмата тепърва ще стане ясно. Добрата новина е, че поне 8 месеца 5 000 души ще могат да осигурят хляб на семействата си. Лошата  е, че програмата финансира дейност в сферата на услугите, а не на производството. При това за обществения ред и сигурността по закон не се ли грижи полицията?

Може да харесате още...