В класацията на 24 часа и Дарик: Бургас и Велико Търново – най-добрите градове за живеене; София – най-добрият град за култура и бизнес

flag_bg2За първи път в историята на 7 годишната награда “Най-добър град за живеене в България”, на “24 часа” и “Дарик радио” призът се дава на 2 града. Така Бургас и Велико Търново днес получиха признанието, че са най-добри места за живеене у нас, а кметовете им Димитър Николов и Даниел Панов бяха поздравени лично от премиера Пламен Орешарски. „Пожелавам в следващите години този прецедент – да наградим два града – да се затвърди като закономерност и да помечтаем за времето, когато всички български градове ще покрият критериите за най- добър град“, каза премиерът.   Критериите са 20, между които – екологично състояние, ниво на инвестициите, раж дания на глава от населението – и в случая двата града са събрали равен брой точки по тях. За Бургас призът не е изненада, той го печели трети път. А Велико Търново – за първи.

Според класацията, през 2013-та година „Най-добър град за културен живот” пък е бил София. Ето защо министърът на културата д-р Петър Стоянович връчи отличието на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. София се окичи и с още една награда – за „Най-добър бизнес град”.

Специален приз – за „Най-бързорастящ град” спечели Несебър, който се отличава с висока раждаемост, механичен прираст и с голям брой сключени бракове.

Победител в категорията „Най-добър малък град” стана Аксаково, област Варна, който през последните 10 години е успял да се развие и е водещ по критерия за най-много привлечени евросредства на глава от населението.   Другата специална награда през тази година беше връчена на сръбския Димитровград – в категорията за „Най-добър български град извън пределите на страната”.

Морската столица Варна получи наградата „Най-перспективен град” заради модернизацията на туристическата зона и плановете за разширяване на пристанището. Като „Най-зелен град” беше отличен Кюстендил.

Пловдив получи признанието за “Най-красив град за живеене”.

В класацията „Най-добрият град за живеене 2013″ участваха 27-те областни градове у нас.

Може да харесате още...