EVN поискаха поскъпване на тока средно с 9% за битовите абонати от лятото

evn_jiciEVN България предлага промяна на цените на електроенергия за своите битови и бизнес клиенти средно със 7,9% за периода юли 2014 г. – юни 2015 г, съобщиха от дружеството.  Промяната, както се очаква, не е надолу, а нагоре. Тоест – това, което през миналата година беше регулирано и цените паднаха, сега е възможно да се върне обратно, ако Държавният енергиен регулатор се съгласи с предложението заради предупрежденията на всички енергоразпределителни дружества за фалити, ако не получат исканото от тях поскъпване. Битовите клиенти на EVN ще усетят евентуалната все още тежест с 9 на сто.

EVN го мотивира с “необходимите средства за електроразпределителната мрежа в Югоизточна България през следващия ценови период”.  В случай, че ДКЕВР приеме предложението на дружеството,  цените за битови клиенти в Югоизточна България биха се променили средно с 9%, което би довело до:

промяна на дневната тарифа със 7,86% от сегашните 0,15327 лв./квтч. (без ДДС) на 0,16532 лв./квтч. (без ДДС)
промяна на нощната тарифа с 14,79% от сегашните 0,08676 лв./квтч (без ДДС) на 0,09959 лв./квтч. (без ДДС)

Според предложението, цената за бизнес клиентите на крайния снабдител, които след 1 август 2013 г. са вече само клиенти на ниво ниско напрежение, би се променила средно с 6,5%.

Предложението  цели да преодолее несъответствията, причинени от последните ценови решения на ДКЕВР, които се случиха почти изцяло за сметка на електроразпределителните дружества и крайните снабдители, обясняват от компанията. Оттам дават за пример намаляването на признатите технологични разходи на EVN от 10% на 8% при реално постигнато ниво от компанията 10.8%.  За да намали технологичния си разход на 10.8% от разчетеното през 2005 г. ниво 20.5%, EVN България инвестира над 1,1 млрд. лв. в мрежата в Югоизточна България, които бяха осигурени от реинвестиране на постигнатата печалба през тези години и привлечен капитал чрез банкови заеми.

Друг пример, който се посочва, е, че ДКЕВР задължава компанията да купува от държавната НЕК енергията по цена от 107.34 лв. (без ДДС) за мегаватчас, а е задължена да я продава на своите клиенти през нощта по цена от 86.76лв (без ДДС) за мегаватчас. Това не само не увеличи потреблението по нощна тарифа, каквато бе аргументацията на ДКЕВР, но създаде сериозен финансов дисбаланс за дружествата и увеличаване на кръстосаното субсидиране на битовите клиенти за сметка на бизнес клиентите.

В предложението са включени и предстоящите разходи за балансиране, които към момента не са включени в цената на енергията, която дружеството купува от обществения доставчик НЕК. Към момента ДКЕВР предвижда тези разходи да се поемат от крайните снабдители, въпреки че в последното ценово решение на Комисията се посочва, че балансиращият механизъм ще започне да функционира скоро, тъй като компаниите вече са лицензирани.

И така – ще плащаме ли в крайна сметка по-скъп ток след като една година социалният мир се запази в голяма степен и заради намалението в цената на електроенергията – предстои да видим. Интересно е, че ако ДКЕВР се съгласи на предложението, поскъпването ще се случи през лятото, когато домакинствата няма да забележат голяма разлика в плащанията си. Бомбата с цената, обаче, ще цъка до идния отоплителен сезон, когато, както се прогнозира от мнозина, ще зреят предсрочни парламентарни избори. Дали цената на тока няма да се окаже коз в някой политически пасианс тогава?

 

 

Може да харесате още...