Тайната на тайландския масаж – открийте я с Лусиана Ямада

Ключът към тайландския масаж е владеенето на 99 пози. Не бързайте да правите извод, обаче, че става дума за пози, подобни на тези от Кама Сутра. И съответно – че тайландският масаж има нещо общо със секса. Не. Това е масаж, който те освобождава напълно. Но по начин, различен от всеки, който познавате. За да разберете що е то изпразване от мисъл, емоция и напрежение чрез тайландски масаж, просто трябва да отидете при терапевт, добил  вълшебните умения в 99-те пози. В България един от тези терапевти е Лусиана Ямада. Бразилка с японска кръв, която живее, преподава айкидо, помага за здравословен живот чрез рецепти за ястия, диети и тайландски масаж в Клуб Тотал Спорт в Пловдив.thai2

Лусиана изучава тайните на този така различен от всички други масаж в неговата родина – Тайланд. Коства й цели 6 месеца да усвои позите и да добие умения как да ги прилага. Когато преди 7 години пристига в България, следвайки любовта на живота си, има черен колан по айкидо от най-голямото доджо в Токио – Хомбу Доджо – и документ да практикува като терапевт традиционен тайландски масаж от 1997-ма.

thai-lusianaТова, което я шокира, обаче, е очакването на хората от масажа. Има ли happy ending – я питали любопитни клиенти, когато започнала да рекламирала услугите си като терапевт. И досега не може да си обясни защо повечето са имали такава нагласа към тайландския масаж. Не крие и че точно заради нея се е отказала да практикува масажа. Не че не знае как да се защити,  ако някой й посегне: все пак, третият й дан по айкидо не е роза в бутониерата й, а защитени в Япония умения. Просто трудно свиква с мисълта, че хората у нас живеят със собствената си представа за нещата и са недоволни, ако тя не съвпада с истината за тях.

И така – каква е истината? Навсякъде може да прочетете, че тайландският масаж е комбинация от акупресура и йога. Че прилагайки натиск по енергийните линии, същевременно разтягайки ставите, за да ги отпусне, масажистът използва ръцете и понякога краката си. Че резултатът е да се балансира енергийната система на тялото, да се регулира и намести скелетната структура, да се облекчи мускулното и ставно напрежение,  да се увеличи гъвкавостта и да се премахне стрес и умората.  Лусиана ме посреща в залата, за да ми покаже как на практика се постига всичко това.

thai4В затопленото помещение, подредено в стила на минимализма, няма кушетка за масажи. В средата на топла и умерено мека настилка в земни тонове е застлано одеално с чаршаф, има и възглавница. Това е мястото, където трябва да се отпусна, за да разбера тайните на тайландските терапевти. След  първата разлика – липсата на кушетка и диретното лягане на земята,  идва ред на втората и много съществена разлика с остналите типове масаж: ти се оставяш в ръцете на терапевта напълно облечен.  Единственото голо място по тялото ти са ходилата. И естествено – ръцете и главата 🙂   Лусиана пита всеки, който се довери на уменията й, за болести, болки и различни неразположения. Необходимо е да си честен и да не скриваш нищо, тъй като тя не го прави, за да задоволи любопитството си, а защото трябва да знае коя от позите да пропусне и какъв натиск да упражни на определени места по тялото ти, за да не ти навреди. След като споделиш с нея състоянието си, можеш да се отпуснеш и ако искаш,  да затвориш очи. Ако не искаш – можеш да я наблюдаваш или да гледаш някъде встрани – в гредите от естествено дърво по тавана или край стените, в камъните,  подредени по тях между едва мъждукащи свещи с успокояваща светлина.

Без да зная какво да очаквам, се оставям в ръцете на Лусиана. Имам клиенти, които заспиват на третата минута, други в средата на масажа, а някои – в края му, казва тя. Какво правиш тогава – имаш 60 минути за масаж, правиш ли го или ги оставяш да спят – питам. Усещам как пръстите й обхождат всеки милиметър от ходилото ми с натиск, който не мога да определя дали е силен или не. Защото не го усещаш в дълбочина, а някак разлят, притъпен, странно отпускащ. Решена съм да не заспя. Но съзнавам, че за да го направя, трябва да говоря. Да не спирам да говоря. Да не спирам да говоря.

Всъщност, тайландският масаж се прави от върха на пръстите до върха на главата. Редуват се различни техники като изненадата за този, който за първи път се подлага на него, е разтягането. Защо е изненада? Просто не очакваш, че можеш да имаш мускулна треска, ако не си правил необичайно физическо натоварване, нали? Е, след тайландският масаж при Лусиана аз имах мускулна треска на раменете и гърба. Възможно е други хора да имат мускулна треска на краката или дори на цялото тяло.

Резултатът от разтягането, което прилагам по време на масажа, е все едно си бил на едночасова тренировка по йога, обяснява Лусиана. Верно ли? – питам, докато тя е усукала гърба ми със собствената си сила, а аз съм останала тотално отпусната. Не й вярвам. До следващата сутрин.

Държа очите си отворени, а умът – бистър чрез въпросите, които непрестнно задавам. И запаметявам всяко усещане, докато тя буквално меси краката, ръцете, раменете ми. Съзнавам, че има власт над абсолютно отпуснатото ми тяло. Разбирам, че то може да се огъне в една или  друга посока толкова, колкото сама аз с воля не бих могла да направя. Не и след като не съм тренирала гъвкавостта си, да кажем, от дълго време.

Как го правиш, Лусиана? – питам я, докато се захваща с лицето ми. С тези пози, които ти казах, че учим, за да приложим на всеки, който има желание – отговаря ми и без да я виждам. Затова ти казвам, че е изтощаващо да правиш тайландски масаж. Ти си лека и когато повдигам част от тялото ти, за да я разтегна, е лесно. Но представи си при човек, който тежи 90 килограма, каква сила трябва да приложа, за да е ефективно това,  което правя…

Опитвам се да си представя. Лусиана е миньонче. И вероятно тежи по-малко от 50 килограма. Забелязвам, че мускулите на раменете и ръцете й са силно релефни. Със сигурност и тези на корема и бедрата. Няма как да е иначе, щом един от завършващите моменти на тайландския масаж е почти изцяло издърпването на торса ти в седнало положение, но така, че гърбът ти да се разтяга, а коремните мускули – да се съкратят. Тотална thai1пасивна гимнастика. Но не само. Движения, които някой друг прави с тялото ти, за да освободи енергийния поток в него.  Случва се не само с разтягането. А и с натиска на определени точки,  който свобождава напрежението и токсините от ставите, мускулите и  сухожилията.

Готово – казва Лусиана, ти не заспа. Да – сега е ред аз да й се усмихна. Не й казвам, че изобщо не съм усетила кога са минали 60 минути. Усещам се натежала. Или олекнала. Не мога да определя. Ставам и ми е някак странно – все едно нямам кости. Не мога да определя харесва ли ми. Не е това думата. Чувствам се различно.

Лусиана, трябва да го правиш, човече – мога само да кажа в този момент.

Моля, напиши, че правя ТАЙ и ЙОГА насаж, защото ако прочетат само за тайландски масаж, сигурно пак ще си представят happy ending – чувам Лусиана.

Добре, съгласявам се. Но знам, че трябва да обясня на всички какво точно е тайландски масаж. Че без да има абсолютно нищо общо със секса, освобождава като него енергийните канали на тялото, постигайки едновременно чист релакс и събуждане на жизнеността. И ако си почувствал първото му действие – на отпускане – веднага след като си тръгнеш от залата, на следващия ден и по-следващия дори – ще се изненадаш от енергията си. А това е безценно! За 60 минути да се преродиш като нов човек, все едно са отключили твоите скрити сили.

Струва си да го опитат дори тези, които не обичат да се коригират. А ако не могат, да си представят, че отиват не на традиционен тайландски, а на тай и йога масаж 😉

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Елена Райчева каза:

    Луси, радвам се , че отново си в България и в Пловдив!