БГ властите с два документа за кървавата криза в Украйна и препоръки, ако пътуваме натам или вече сме в страната; външните министри на ЕС с извънредно заседание утре

pojar_vzriv_ogin_dimУкрайна пламна.  Конфликтът за развитието на страната – на изток или на запад – взе десетки жертви и ранени: и от страна на протестиращите срещу властта на Янукович, и от страна на органите на реда. От 00.00 часа на 19 февруари движението към и от Киев е блокирано от сили на МВР и Вътрешни войски. Ситуацията в западната част на страната (Лвовска, Ивано-франковска и Тернополска област) е критична и има въоръжени сблъсъци между представители на антиправителствените сили и силите на реда.

Във връзка с ескалацията на напрежението в Украйна, от българското Външно Министерство настоятелно съветват да не предприемаме пътуване до Украйна, ако е възможно. А тези, които вече се намират на територията на страната, да не посещават централните части на Киев; да избягват големи струпвания на хора, митинги и шествия; предварително да се осведомяват за обстановката в градовете на пребиваване.

Два документа по повод ескалиращото напрежение в Украйна разпространиха властите у нас.

В съобщение на Прессекретариата на държавния глава Росен Плевнелиев се осъждат остро проявите на насилие и се призовават политическите лидери в страната да поемат отговорност и да предприемат неотложни действия за намирането на мирен и демократичен изход от кризата. През януари 2014 г. президентът Росен Плевнелиев отложи планираното за месец май посещение в Украйна в знак на несъгласието си с нарушенията на човешките права в страната, напомнят от пресцентъра на държавния глава.  Президентът изразява, от свое име и от името на българския народ, най-искрени съболезнования към близките и семействата на загиналите, а на ранените – бързо възстановяване.

В изявление на министъра на външните работи Кристиян Вигенин се казва:  Смятаме, че Президентът и политическите лидери в Украйна следва да подходят към ситуацията с цялата необходима политическа отговорност и чрез диалог да намерят изход от тежката криза, в която се намира страната. Те не трябва да допуснат преминаване на точката, от която връщането към политическия процес би станало непостижимо.  Настояваме всички участващи в конфликта страни да се ръководят в действията си от уважението към човешките права, гражданските свободи и волята на украинския народ, с оглед създаването на предпоставки за трайно решаване на реалните проблеми на украинското общество. Вигенин напомня позицията на министрите на външните работи на ЕС от 10 февруари тази година, че решението следва да се търси чрез създаване на ново правителство, конституционни реформи, които да възстановят баланса между отделните власти и подготовката на свободни и честни президентски избори.  Приканваме украинските власти да се възползват от предложената вече помощ от страна на ЕС, ОССЕ, Съвета на Европа и други международни организации, гласи още документът.

Вигенин ще вземе участие в извънредното заседание на Съвета на ЕС „Външни работи” утре, 20 февруари, в Брюксел. Външните министри ще обсъдят развитието на ситуацията Украйна, както и възможностите за евентуално налагане на финансови санкции или визови ограничения за конкретни лица, отговорни за събитията от последните дни в страната, се казва в съобщение на МВнР.

Ето и контакти на Посолството на Р България в Украйна, ако имате нужда от спешна връзка с ваш близък: П.К. 01001, гр. Киев, ул.  “Госпитальная” № 1. Телефон: +38044 246 72 37; +38044 246 76 72; Факс: +38044 235 51 19; Дежурни телефони в извънработно време: +38044 246 72 37; +38044 246 76 72. Е-mail: Embassy.Kiev@mfa.bg

Може да харесате още...