ДБГ: 30 милиона лева надхвърлят бонусите в министерствата за една година, чрез тях държавата източва НОИ

dbgСамо за една година бонусите в министерствата надхвърлят 30 млн. лв.  Това е цената на откриването на компютърни кабинети във всички български училища или на всички безплатни учебници на учениците в България. Това каза на пресконференция днес Димитър Танев – член на Изпълнителния съвет на „Движение България на гражданите“ (ДБГ). Танев обърна внимание, че за 2013 г. НОИ е изплатил 319 млн. лв. за  болнични, от които около 20 % или над 60 млн.лв. са постъпили в държавната администрация и ведомствата.

Обяснението му е, че ако един служител е назначен с 500 лева заплата и ползва болничен от 1 месеца например, неговото възнаграждение се поема от НОИ, а заплатата му остава като икономия във ФРЗ на ведомството му и по този модел се трупат средства за бонуси в края на тримесечията. По думите му, по тази схема държавата източва НОИ.

Да се промени законовата рамка, искаме от ДБГ, допълни Танев и подчерта,  че повече от година „Движение България на гражданите“ призовава за
единен вход в администрацията с конкурси и с т.нар. листа на чакащи, които успешно са положили конкурса, като при освобождаване на място, то да се заема от съответният по ред човек от тази листа, а не по партийна или друга симпатия.

Според данните, получени от ДБГ по реда на ЗДОИ от различните министерства и ведомства, шампион по бонуси е МРРБ, което е раздало 979 186 лв. бонуси, следвано от МЗХ с 649 994 лв., а по над 450 хил. лв. са раздадените бонуси в МОСВ и МОН, като уточни, че три министерства не са
включени в справката на ДБГ – спортното, икономическото и транспортното, тъй като данинте, пердоставени от тях, изискват по-дълъг анализ, но предстои да се оповестят.

Танев обясни, че по реда на Закона за държавния служител и Кодекса на труда, при наличието на свободни щатни бройки няма пречка да се прибягва до временно назначаване на държавни служители по заместване, които след това се прехвърлят на редовни места. Танев определи като хранилка порочната практика за назначения без конкурси. От друга страна, добави той, възнагражденията са планирани, и като не се заемат местата от реални служители, сумите се трупат като икономия, от тях се  раздават бонуси на служителите, като няма министерство или ведомство, което да връща икономиите към бюджета, както следва да се прави. Така бонусите, след промяната на режима, въведен от Дянков, са стигнали около 7,3 млн.лева за тримесечие, или около 30 млн.лева годишно, поясни Танев.

източник: пресцентър ДБГ

Може да харесате още...