Ще плащаме от държавната хазна, сиреч от джоба си, за медийните изяви на кандидат-президенти и депутати

 

izbori_003За първи път държавата ще предоставя по 40 000 лв. за медийни пакети на инициативни комитети, регистрирали кандидати за президент и вицепрепрезидент, и по 5000 лв. на инициативни комитети, регистрирали кандидати за европейски и парламентарни избори, записаха депутатите в Изборния кодекс. Средствата за медийните пакети ще са за сметка на Държавния бюджет и ще се използват за заплащане на различните платени форми на предизборната кампания в медиите. Парите ще се изплащат от ЦИК. Без коментар!…Медиите ще са длъжни да обявяват на интернет-страниците си информация за договорите, сключени с партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати, и/или с друг възложител във връзка с предизборната кампания, включително, ако договорът е сключен с посредник, записаха още депутатите.

Партиите и коалициите ще могат да изхарчат за предизборните си кампании за парламентарни избори не повече от 3 милиона лв., а инициативните комитети – до 200 000 лв. Запазва се размерът на допустимите дарения. Едно физическо лице може да дари на партия, коалиция или инициативен комитет не повече от 10 000 лв. за една календарна година, решиха депутатите. Забранява се партиите, коалициите или инициативните комитети да получават анонимни дарения.

Предизборната кампания ще се води на български език, решиха още депутатите. Всички парламентарни групи, с изключение на ДПС, гласуваха против. Предложението на ПГ на ДПС бе да се запише, че в случаите, когато кампанията се води на език, различен от българския, се осигурява превод на български.

Председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан заяви, че приетият текст не е просто дискриминационен и не само, че не защитава българския език, но и откровено го застрашава. „Забранявайки използване на други езици в хода на една предизборна кампания, вие казахте на националните парламенти на други държави, в които живее българско малцинство, че българите в чужбина могат да бъдат дискриминирани и на тях може да им се забрани да ползват своя майчин български език”, каза Местан.

„Никой не прочете текста за предизборната кампания, за съжаление емоциите надделяха”, коментира пред журналисти председателят на Народното събрание Михаил Миков.

Може да харесате още...