Спасяват зрение с безшевна операция в Пловдив

ochna_operacia COHЕдно око никога не бива да се отписва, дори ако пациентът вижда само светлина. То може да бъде оперирано и след интервенцията да се постигне функционален ефект, т.е. зрението да се възстанови, макар и не на 100%.  Това казва известният столичен очен хирург д-р Лукан Мишев, който всяка седмица успешно връща зрението на 15-20 пациенти.  Специалистът оперира в пловдивската болница „Централ Хоспитал”, където се правят сложните хирургични интервенции. Д-р Мишев е сред малцината специалисти, които ги прилагат в България. Пътува два пъти в седмицата, за да улесни болните и да им спести разходи. В Пловдив работи в екип с д-р Антон Ангелов.

През операционната минават хора с отлепени ретини, както и с макулна дупка в ретината, довела до замъглено виждане, разкривяване на образите и до тъмно петно в центъра на зрителното поле, обясняват двамата офталмолози. Медиците спасяват и зрението на пациенти с диабетна ретнопатия, предизвикала кръвоизливи в окото, както и на получили травми след попадане на чужди тела.

Всички се лекуват с най-модерния оперативен метод, известен като витректомия или витреална хирургия, която се смята за най-тежката, защото обхваща задния очен сегмент. Интервенцията е безшевна – правят се 3-4 отвора с големина 0,6 мм, обикновено в задния сегмент на окото, които заздравяват сами. Възстановяването на болния е много по-бързо, отколкото при която и да е друга подобна интервенция на очи. Два-три дни след операцията пациентът може да напусне лечебното заведение.

Резултатът обикновено не се получава само с една операция, понякога се налага втора и дори трета. При отлепена ретина това се случва много по-често, защото при 20-40 на сто от оперираните за първи път пациенти тя се отлепва отново, обясни д-р Мишев. Офталмологът подчерта, че този тип лечение изисква високотехнологичен диагностичен подход, хирургична операция и най-модерна апаратура, с каквато разполага пловдивската болница “Централ  Хоспитал”. Тук не се правят икономии и от консумативи, доставят се само качествени материали, с които постигнатите резултати не се компрометират и след дълго време, изтъкна д-р Мишев

При витреалната хирургия се постига възстановяване на зрението от 80 до 100 процента. Очакванията на повечето пациенти са проблемите им да се решават изцяло и зрението им да се върне на 100%, но това невинаги се получава, защото патологията е тежка, а пораженията – сериозни, обясни лекарят. Причините са, че в България болните се бавят с интервенцията и губят седмици и месеци в прегледи и изследвания в доболничната помощ. Идват при очния хирург, когато са получили тежки увреждания и се налага да им се направят серия от операции. Не са редки и случаите, когато пациенти, насочвани от личните лекари за операция, все намират причини да я отложат. Най-често това са диабетиците, които се решават на хирургична намеса, когато са спрели да виждат заради тежък кръвоизлив.

Може да харесате още...