Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Филип Златанов, бивш председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси

trynaciСофийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в Софийски градски съд срещу Филип Златанов – бивш председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), съобщиха от Прокуратурата. Той е обвинен в престъпление по служба, извършено в периода 21.09.2012 г. до 09.07.2013 г. в  София. Държавното Обвинение твърди, че като длъжностно лице с отговорно служебно положение той не е изпълнил и е нарушил служебните си задължения като  целта му е била да набави за други лица облага или да причини вреда. Медиапул цитират Прокуратурата, че той е извършил незаконни действията при проверките срещу президента Росен Плевнелиев, неговата съветничка и бивш зам.-председател на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова и бившия главен одитор на Сметната Палата Лилия Бунева.

В резултат са били разколебани доверието на обществото в дейността на Комисията и резултатите от нейната работа като независим орган, установяващ конфликти на интереси на лица, заемащи публични длъжности в България, както е бил накърнен и авторитета на Комисията, обясняват от Прокуратурата.
В хода на досъдебното производство са разпитани 32 свидетели, изготвени са 5 компютърно-технически и една съдебно-почеркова експертизи.

Тефтерчето на Златанов миналата година стана популярно с инициалите и схемите как да се действа и на кого да се докладва в различни случаи, касаещи държавни мъже. Според медиапул, обаче, самото тефтерче, не е основно доказателство в това дело.

По повод внесения обвинителен акт и появили се публикации в медиите, че Плевнелиев а е бил облагодетелстван от действията на председателя на Комисията, прессекретариатът на държавния глава излезе с нарочно  съобщение, в което се казва, че той  се въздържа да коментира действията на съдебните органи, но в случая няма как да не изрази позицията си, когато пряко е засегнато името му. “Президентът по никакъв начин не е облагодетелстван от постановения акт за прекратяване на образуваното производство на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, нито от неговото забавено оповестяване. Напротив – прекратяването на производството не само не облагодетелства, а вреди на репутацията на президента”, се казва в съобщението. И още:

“Прекратяването на производството означава, че във всеки един момент същият сигнал може да бъде разгледан отново. Правата на лице, заемащо публична длъжност, което не е в конфликт на интереси, какъвто е случаят с президента, са защитени, когато спорът се реши по същество. Държавният глава призовава прокуратурата да направи публични всичките си констатации, за да не остане усещането в обществото, че след месеци разследване е повдигнато обвинение, само защото не е оповестено решение, което по същество ощетява президента”.

Може да харесате още...