Нова окупация на СУ, Ранобудните студенти се разграничиха

boksova-kru6aБроени дни след като Ранобудните студенти обявиха края на окупацията в Софийския университет, тази нощ сградата на Алма матер отново е била завзета от студенти.  Но не от Ранобудните, а от други.“Дължим много на общественото доверие, създадено през първата половина на ноември 2013 и молим всички будни граждани да извинят грешката ни.  Длъжни сме заедно да свалим 42-то “Народно” събрание – и то без симпатии към никоя от силите там. Ние сме част от всички български граждани, които протестират срещу мафиотското управление на страната. В студентска декларация от 16 ноември 2013 беше заявено, че окупацията ще бъде подновена, ако има провокации към протестиращите студенти. Такива провокации имаше и има, при това многобройни” – гласи част от декларацията, прочетена тази нощ от новите окупатори, цитирани от darik  и са заявили, че докато Кабинетът не подаде оставка, няма да пуснат в сградата на учебното заведение нито студент, нито преподавател. Иска се и оставката на ректора на СУ проф. Иван Илчев.

Около 16 часа Ранобудните, обаче, излязоха със свой документ, в който се разграничават от действията по ново затваряне на сградата на университета. Във фейсбук страницата им, която набира вече над 44 000 последователи, ясно е казано: …”не сме инициатори на извършената на 24-ти януари 2014 г. повторна окупация на сградата на Ректората на Софийския университет. Неколкократно сме изразили своята позиция, че в настоящия момент тази форма на протест е изчерпана и продължаваме борбата си под други форми. Инициираният от нас обществен дебат под формата на кръгли маси, които трябваше да започнат днес, 25-ти януари, беше нашата стъпка за надграждане на протеста в резултат от обществените очаквания. На този етап кръглите маси не могат да бъдат проведени в условията на окупация на ректората на Софийския университет. Смятаме, че всеки свободомислещ студент и гражданин има правото сам да избере позицията си спрямо настоящата окупация и нейните искания”.

В момента студентите са в сесия. Текат и изпити.

Около обяд младежи от факултета по история са се събрали на протест срещу окупацията в подлеза до учебното заведение.  Ректорът Илчев, който междувременно се е срещнал с новите окупатори, не смята да подава оставка. Професорът подозира подклаждане на напрежение с новата окупация.

В контекста на случващото се в Украйна и на внушенията от ефира на някои тв предавания за задаващи се кръвопролития и у нас, за сетен път от миналата година и без да има в екипа си ясновидци, F2F TV ще възкликне: Господ да е на помощ на на всички, които не избраха Терминал 2! И на Главния прокурор!

Може да харесате още...