Ускоряват процедурите на закриване на фалирал бизнес, насърчават с мерки малките и средните предприятия

burkan_bankУскоряване на процедурите и гарантиране на закриването на фалирал бизнес в рамките на една календарна година се предвижда в програмата на Правителството за насърчаване на иновативността.  Друг акцент е ликвидирането на необоснованите закъснения за плащания по обществени поръчки или съкращаване на закъсненията до максимум една седмица. Увеличават се и средствата по европейските фондове, предназначени за технологичен трансфер.  Това обясни вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева след заседанието на МС. Тя посочи, че по данни на НАП,  през 2012 г. 136 000 фирми са подали данъчни декларации, че не извършват никаква дейност.

Като акцент в стратегията Бобева отбеляза инициативите в областта на кредитната медиация и предоставянето на консултации на малките и средни фирми. „Един от големите проблеми на малкия и среден бизнес е ограниченото или отсъстващо предоставяне от страна на държавата на услуги за малките и средни предприятия, включително консултиране и информационно подпомагане“, каза вицепремиерът и добави, че ще се предоставят финансови консултации на свръхзадлъжнели малки и средни фирми.

Друг аспект на стратегията е свързан със стимулирането на износа от страна на малки и средни предприятия. В тази насока се предвижда да се намали с около 15% разходът за получаване на документи за износ. Също така ще се облекчат процедурите и критериите за достъп на малките и средни предприятия до продуктите на Българската агенция за експортно застраховане. Предвидени са мерки за насърчаване на онлайн търговията, както и стимулиране на кооперирането между малки и средни предприятия  с цел иновации и износ. Бобева обърна внимание и на инициативата „Втори шанс“ в контекста на европейския политически документ в областта на малките и средните предприятия Small Business Act.
Вицепремиерът каза, че стратегията ще се реализира чрез едногодишни планове за действие.

„През февруари ще бъде готов планът за настоящата година, като повечето от мерките, които ще влязат в него, вече се изпълняват“, подчерта  Бобева и добави, че се очакват пилотни проекти по въвеждане на дуалната система за професионално образование, както и програми за стартиращи предприятия, особено с целева група младежи. „Работим по концепция за създаване на бизнес инкубатори с подкрепа от европейски програми“.
По отношение на намаляването на административна тежест Бобева напомни, че първият пакет от мерки беше приет още през септември, а вторият – през октомври. „Третият пакет вече е качен на страницата strategy.bg за обществено обсъждане. Основната част от мерките в него облекчават процедури в областта на проектирането и строителството. Голяма част от мерките са по инициатива на Министерството на инвестиционното проектиране, общините и областните управители“, обясни вицепремиерът.

Министерският съвет прие и редица изменения в Закона за туризма, чието гласуване в парламента предстои. Те също са в подкрепа на малкия и средния бизнес. Едно от измененията, което със сигурност е отдавна чакано от собствениците на къщи за гости, е че те вече ще могат да предлагат на посетителите си домашно приготвени храни. До момента това им беше забранено като те бяха задължени да ползват продукти от лицензирани магазини, а не произведени в домашните им стопанства. При срещите си с представители на туристическия бранш в страната вицепремиерът пое ангажимент това да бъде променено, за да се съхрани спецификата и очарованието на този вид туризъм.  С промените отпада звездната категоризация на заведенията за хранене и развлечения. Тази разпоредба ще влезе в сила от началото на 2015 година.  С изменение в закона се облекчава режимът и се намаляват сроковете за регистрация на туроператори и туристически агенти. Създава се и нов раздел, който регламентира детския и ученическия отдих и туризъм.

източник: пресцентър МС

Може да харесате още...