Доктор на науките и страстна закрилничка на животните без дом превръща Тае-бо в Тотал Спорт в нова мода аеробни тренировки

al1Тренировките по тае-бо в клуб Тотал Спорт Пловдив вече ще предлагат три различни възможности за съчетаване на аеробната част с познатите в нея елементи на удари от бойните изкуства с използване на степове, гирички, топки, ластици и дори боксови чували и ръкавици. Реших, че е време да променя съдържанието на часовете си и да ги направя по-атрактивни, казва инструкторът Албена Иванова – може би най-добрият тае-бо инструктор сред докторите на науките и най-добрият доктор на науките сред тае-бо инструкторите. Часовете в три дни от седмицата, които Албена води от 2005-та в Клуба,  се променят изцяло като добавят и нови елементи в името си. Във вторник от 18:30 часа тренировката се нарича Tae-bo Total Recharge и включва Tae-bo free style и силова част, основана на преодоляване на собствената тежест на тялото. В четвъртък от 18:30 Tae-bo Total Power ще предлага Tae-bo Free style с използване на степове, гирички и топки. А в събота от 13:00 класовете ще се наричат Tae-bo Circle Training и както подсказва името, във втората си част ще ви завихрят в кръгова тренировка с използване на боксови чували и ръкавици.

Албена вярва, че новите елементи ще привлекат интереса на хората, които искат да изглеждат добре, да се чувстват добре и да получат нов стимул за живота си. Самата тя е спортна натура второ поколение и никога не й е доскучавало в тренировъчните зали. От баща си – бивш състезател по волейбол и преподавател в Аграрния университет – наследява страстта към спорта още като малка. Започва на 6 като спортна гимнастичка. Продължава с художествена гимнастика до 8 клас, а после и с аеробика. На 18 годишния си рожден ден получих документ за правоспособност по аеробика. И започнах да водя часове на Стадион Ботев, обяснява Албена. Преподава там 7 години, докато се ражда дъщеря й Елена.

Оказва се, че и това не я спира от активна спортна дейност – на 28-ия ден след раждането, тя отново е на тренировка. Има някакво пристрастяване – усмихва се. Всъщност, най-голямото ми прекъсване е два месеца. Въпреки умората на моменти, 1000 процента зная, че това е моят път.

Няма как да не й повярваш – особено когато на въпрос: С какво се занимаваш извън залата? – получаваш отговор: С аеробика. Преподавам в Медицинския университет. Формата е задължителна и малко усложнява нещата, разказва Албена. Изключително деликатно заобикаля прекия ми въпрос за спортния статус на бъдещите лекари. И споделя двусмислено: аз првая аеробика, която разнообразявам и с други двигателни упражнения. Така че един добре протекъл час носи същото удовлетворение като този в спортния клуб.

Философията, че изборът е личен – да вземеш всичко, което можеш от един час, който е задължителен в програмата, или да го пропилееш – всъщност е и гледна точка към всичко, което ти се случва. Може би затова не губи нито миг и в полза на друга своя страст – животните без дом.
Имам непородист котарак с името Тодор. Имам куче, осиновено от улицата. Получих го като дар от съдбата на рождения ми ден: болно от краста, с три косъма. Сега е малката стопанка на една селска къща и в момента се оглеждам за още някое изстрадало кученце, за да й бъде приятелче – разказва Албена.

Докато я слушам да говори за четириногите си любимци, все повече си мисля, че понякога истинските доктори не лекуват просто телата ни, а духа, психическата нагласа. И успешни са онези, които чрез това, което правят, могат да те подтикнат сам да бъдеш по-добър.

Иначе пред името докторската степен е по аеробика. Признава, че я провокира поставянето на спорта на научна основа и възможността така да участва във формирането на политики за физическото взъпитание. Участвам в конференции, в това число и международним конгреси по въпроси, свързани със студенстския спорт и ареобиката. Ние трудно можем да се приобщим към постиженията в тази сфера на повечето страни страни, заради проблемите с материалната база. По света има университетски спортни съоражения, където се провеждат световни първенства – разказва Албена и видимо се оживява, когато става дума, че в пловдивския Медицински университет се предвижда да се изгради нова спортна база.

Това е шанс да се подобри здравето на студентите, убедена е. Същото може да направи спортът и в училищата. Но и още – да държи децата далече от проблемите на съвремието. Затова е доволна, че дъщеря й израства също със спорта. До преди около 2 месеца се състезава в националния отбор по спортна аеробика и за клуба, който Албена създава заедно със свой партньор – АМД Аеробика. Сега Елена е на 18 години и прави първите си опити като инструктор по аеробика. Ще се радвам дъщеря ми да работи в същата област, защото мисля, че тази професия дава много на този, който я избере, усмихва се Албена.

Всъщност, тае-бо е също аеробика. Няма специални претенции към подготовката на участниците, не се искат умения от областта на бойните изкуства – просто те зарежда с енергия, освобождавайки от стреса, гнева, отачянието, умората. Сега, с новите елементи и включването на спортни пособия в тренировките часовете ще станат още по-ефективни 🙂

Защо да опитаме? Защото инттелигентният човек се грижи за визията и за здравето си по същия начин, както се грижи за духа си и да е образован, казва Албена с усмивка. И още: защото физическата обвивка на човека е не по-малко важна и е част от същността му.

Може да харесате още...