Разсекретяват се документи от участието на първия ни военен контингент в Ирак и нападението над база „Индия“ в Кербала

specialni_sili_hodyatВ резултат на работата на комисията, създадена със заповед на министъра на отбраната Ангел Найденов от декември 2013 година, ще бъдат разсекретени документи, с които са били изяснени обстоятелствата около извършеното 10 години по-рано – на 27 декември 2003-та – нападение над българската база „Индия” в Кербала, Ирак.

Комисията, която имаше задачата да направи преглед и оценка и да изготви предложение за премахване на нивото на класификация на документи и материали, свързани с участието на първия български военен контингент в Ирак, представи пред министъра на отбраната протокол за извършената работа. Ангел Найденов го е приел заедно с предложенията за премахване нивото на класификация и е разпоредил разсекретяване на документите.

Ще бъдат разсекретени две министерски заповеди от 2003 година и изготвеният от създадената тогава комисия „Доклад за изясняване на инцидента с българския пехотен батальон от състава на многонационалната бригада в Ирак на 27.12. 2003 г.“.

Докладът съдържа информация за извършения анализ на планирането, организацията и контрола на подготовката за участие на националния контингент в операцията на многонационалните сили в Ирак. Констатирани са състоянието на подготовката, развръщането на място, изпълнението на задачите в зоната за отговорност и е направена оценка на събитията непосредствено преди, по време и след инцидента.

Достъпът до съдържанието на доклада ще се осъществява по реда на Закона за достъп до обществена информация.

На 27 декември при нападение над българската база на първия ни военен контингент в Ирак загинаха 5-ма наши рейнджъри. Колегите и близките им още очакват  да бъде оповестено имало ли е пропуски в охраната на базата и има ли виновен за кървавата трагедия.

източник: пресцентър Министерство на отбраната

Може да харесате още...