Енергийният рeгулатор обсъжда поевтиняване на тока от 1 януари; EVN – против

evn_jiciОбществено обсъждане на проект на решение за изменение на цените в сектори „Електроенергетика“ и „Топлоенергетика“ провежда днес ДКЕВР. Лансираната промяна е свързана с поевтиняване на тока за домакинствата с около 1% по дневните тарифи и с 10% по нощните. Според новия председател на енергийния регилатор Боян Боев, това е възможно заради скрити резерви на компанията. Днес стана ясно, че тя имала резерви и за поевтиняване на газа. Ако решението се приеме, то ще е трето поред смъкване на цените за последните десет месеца (от 5 март 2013, от 1 август 2013 и предстоящото от 1 януари 2014 г.) И вероятно гаранция за правителството, че ще запази статута си през следващите месеци.

Намерението за сваляне на цената срещна съпротивата на EVN. Днес те внесоха в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране възражение срещу проекта. Въпреки че решението е обявено от Регулатора като поредна стъпка към стабилизиране на системата, то на практика води до още по-голямо дебалансиране в енергийния сектор и дискриминация на едни и същи участници в него, твърдят от енергийното дружество. Според тях, с предложените цени общото увеличение на цените на електроенергията от приватизацията на ЕРП-тата през 2006 г. досега ще бъде 45%: 36,4% са към Национална електрическа компания (НЕК) и производителите на електроенергия, 7,5% – директно към държавния бюджет чрез ДДС, докато увеличението за дружествата на EVN България през тези години e едва 1,1 %. Така, според EVN, се стига до парадокс: “ДКЕВР задължава EVN България да плаща цена за енергия и пренос на НЕК и ЕСО от 107,34 лв. за МВтч., а да я продава на битовите клиенти като нощна енергия за 86,76 лв. за МВтч”.

“Дали последните ценови решения целят стабилизиране на цялата система или само на определена компания?” -питат от EVN и изразяват силната си изненада, че ДКЕВР взема такова тежко решение, без – по думите им – да се консултира с всички засегнати страни.

Може да харесате още...