Документалният филм „Симеон – от расото до короната“ – с премиера в четвъртък, 19 декември

POKANATAВ четвъртия ден от седмицата преди Рождество Христово, екипът на документалния филм „Симеон – от расото до короната“ и Община Пловдив ще го представят за първи път официално пред публика. Премиерата на 19-ти декември е от 18:30 часа в Историческия музей в Пловдив в присъствието на кмета Иван Тотев.

В 50 минутното HD видео историк, богослов, археолози и писател-изследовател разказват за една от най-славните страници от българската история – времето на Симеон Велики и Златния век на страната ни, а художникът Стефано Поповски изобразява лика на владетеля според печатите, съхранени до днес. Във възстановките на батални и битови сцени от преди 11 века участват представители от Национално дружество „Традиция“ – Шумен и Велики Преслав – и още два клуба – патриотичният „Крум Старшний“ и ездовият „Шумен 2010“. Ролята на „разказвач“ е поверена на вокала на хард рок група Ренегат Константин Кацаров, който води повествованието и едновременно с това прави връзките между минало и настояще. Във видеото са включени песнопения, изпълнени от Източно-православния църковен хор на Западно и Средноевропейската епархия, както и сцени от Спектакъла на „Традиция“ Шумен и режисьора Стилиян Стоянов „Създатели на българската държава“. Сред местата, на които са правени снимките, е не само столицата на Симеон Велики Преслав, но и Плиска, Археологическия музей в Пловдив, Националния Исторически музей в София, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски, църквата „Света София“, Хиподрума в Шумен.

Филмът става факт след 3 месеца работа. Продуцент, сценарист и режисьор е Екатерина Костова, а за камерата, звука, дизайна и монтажа се грижи изцяло Юлиан Георгиев. Продукцията нямаше как да се случи, ако не беше получила подкрепа от Община Пловдив, за да стартира, и от Панагюрската фирма ОПТИКС, която доказва, че бизнесът не са само производствените успехи, а и каузите, които си струва да се подкрепят. Разбира се, и от всички участници в продукцията. Само дни преди премиерата концепцията на Пловдив премина първото сито в състезанието Кандидат за Европейска столица на културата през 2019 година. „Нашият филм може и да не се отнася до тази надпревара пряко, но подкрепата за него показва широкоскроения поглед на общинските власти към темата за съхранение и презентиране на историческото и културно наследство, което е знак за европейско мислене“, казват от екипа на филма „Симеон – от расото до короната“.

Може да харесате още...