ЕК даде „зелена светлина“ на българския проект за високоскоростен интернет

netwarsЕвропейската комисия даде „зелена светлина“ на България за проекта за развитие на високоскоростен широколентов достъп от следващо поколение. Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ (ИА ЕСМИС ), която е директен бенефициент по проекта, получи нотификация от Главна дирекция “Конкурентоспособност” на ЕК, че проектът отговаря на изискванията за допустимост на държавна помощ и не изкривява свободния пазар.  Благодарение на усилията, положени от екипа за управление на проекта, ИА ЕСМИС получи официалното уведомление от ЕК за по-малко от десет месеца, заяви изпълнителният директор на ИА ЕСМИС Красимир Симонски и ръководител на проекта. В процеса на нотификация, въпросите, които получавахме от Главна дирекция “Конкурентоспособност” на ЕК бяха свързани с предоставяне на допълнително уточняваща информация, допълни още той. Според Симонски, оттук нататък основната роля при изпълнението на проекта е на бизнеса. 

Основната цел на проекта е развитие на електронното управление и предлагане на широколентови услуги от следващо поколение за гражданите и бизнеса в икономически изостанали и отдалечени райони на страната.

Високоскоростен интернет достъп от следващо поколение ще бъде изграден в 29 общински центрове и 24 малки населени места, с обща дължина около 860 км. Избраните населени места по проекта са с обща територия от 7 919 кв. км. или 7 на сто от територията на страната. В тях живеят 277 765 души, което е 8 на сто от населението, живеещо извън областните градове и столицата или 4 на сто от населението на България.
Общата стойност на проекта е в размер на 39 123 029 лв., по Оперативна програма „Регионално развитие“.

източник: пресцентър ИА ЕСМИС

Може да харесате още...