Психолози от Финландия: Конкуренцията в игра засилва позитивните емоции

netwarsИзвестно е, че хора, които комуникират лице в лице започват да се имитират. Например, имитират позите и жестовете си, нещо подобно на заразителното прозяване. Това се случва подсъзнателно и не можем да го контролираме.  Но психолози откриват, че хората могат да изпитват сходни емоции, дори и да не се виждат. Изследването е проведено от финландски експерти.  Те измерват активността на лицевите мускули и мозъка, докато изследваните лица играят компютърна игра и откриват, че играчите изпитват подобни емоции и мозъчните вълни се синхронизират.

Играта е наречена Hedgewars и в нея играчите трябва да управляват отбор от анимирани таралежи и да стрелят по другия отбор. Целта на играта е да разрушиш противниковия отбор от таралежи.

Учените избират различни хора, с които да проведат експеримента, за да проверят конкурентността им. Правят опити с играч срещу компютър, както и играч срещу играч.Те мерят реакцията на лицевите мускули у играчите с лицев електромиограф, както и мозъчните вълни с ЕЕГ.
Финландците откриват, че двама играчи показват сходни емоции и еднакви мозъчни вълни в едно и също време.

Невероятно, но факт се оказва, че колкото повече конкуренцията се засилва, толкова повече се уеднаквяват емоциите у играчите. И всъщност колкото по-голяма става конкуренцията, толкова повече се засилват позитивните емоции и негативните намаляват.

Макар винаги да сме си мислели, че конкуренцията засилва злобата и агресията, оказва се точно обратното. Изследователите вярват, че откритието предлага възможност за следващи експерименти и допълване на самите резултати.

Например, да се докаже, че да чувстваш емоциите на другите може да бъде ползотворно в конкуренцията, защото взаимовръзката може да позволи очакване на реакция у опонента. Друга интерпретация на резултата е, че физическата връзка на емоциите може да компенсира липсата на социален контакт, докато се състезаваме в игра.

Изследваните лица, обаче, са били приятели преди експеримента и може да се спекулира, че приятелството е заплашено, когато се състезаваме, допълва Михиел Совиярви-Спап, част от екипа учени. Затова ще трябва последващи изследвания с хора, които не се познават.

Самото откритие на финландците е любопитно и разрушава на парчета тезата, че компютърните игри настървяват хората, които играя едни срещу други.

 

Източник: PLOS ONE, Университет Аалто и Хелзинкски Университет

Може да харесате още...