Поставят глюкозни сензори на диабетно болни деца

bolni4na_ stajaДнес в Университетската болница „Св. Марина“ във Варна лекари от Добрич, Бургас, Стара Загора и Плевен ще бъдат обучени как да поставят глюкозни сензори на деца – пациенти, страдащи от диабет. Поставянето на сензорите на още 10 деца на възраст от 3 до 17 години и на двама възрастни, както и обучението на лекарите ще направи поф. Йотова – началник на Многопрофилната специализирана детска клиника. Тя е ръководител на екипа, който постави преди 2 седмици инсулинова помпа на най-малките пациенти с диабет у нас, 10-месечната Виктория и 16-месечната Стефани.

„Най-радостната новина за нас е, че дозата инсулин на Виктория и Стефани е намалена до около 2Е дневно, т.е. само за 2 седмици, откакто бебетата са с инсулинова помпа, постигнахме т.нар. ремисия (меден месец) на диабета. Невероятно, но факт! Това се дължи на прецизната дозировка на инсулиновите помпи. По-точното дозиране помага на организма сам да започне да се справя с проблема и да произвежда нужните дози инсулин за известно време – поясни проф. Йотова. „След поставяне на сензора, прецизността при дозиране на инсулина ще бъде още по-голяма.“

Глюкозните сензори могат да дават изключително точна и ясна картина на колебанията в нивата на кръвната захар, каквито например не могат да се проследят при измерването само с глюкомер. Сензорите правят по 290 замервания на кръвната захар за денонощие. При измерването с глюкомер, което се прави обикновено 4 пъти на ден, съществува вероятност да се засекат нормални нива на кръвната захар, но в действителност общата картина на кръвната глюкоза да не е добра. С глюкозните сензори могат да бъдат установени скрити хипо- и хипергликемии. Точното измерване на глюкозата е от изключителна важност за подобряване на контрола и проследяване на лечението.

Комбинацията между инсулиновата помпа и глюкозния сензор е най-доброто съвременно лечение на захарния диабет, особено при най-малките пациенти, твърдят медици.

България остава единствената страна в европейската общност, която не реимбурсира никаква част от лечението с инсулинови помпи.
На фона на факта, че лечението с инсулинови помпи се провежда вече над 20 години в много държави не само в ЕС, но и по света. Семействата на Виктория и Стефани все още се опитват да съберат средства за закупуване на поставените преди половин месец инсулинови помпи, които са на стойност 7 500 лв. всяка. Варненското дружество по детска ендокринология ще дари сума за осигуряване на консумативи за лечение на двете деца за период от 8 месеца. След извоюваното преди дни увеличаване броя на тест ленти за болните от диабет над 18 години, въвеждането на някаква форма на реимбурсация при лечението с инсулинови помпи по медицински показания е следващото голямо предизвикателство пред пациенти, лекари и общественост.

Може да харесате още...