50 годишният юбилей на МИГ 21 – без нито една летяща 21-ца

mig_21_002МИГ 21 на земята – така видяха машината пилоти, ветерани-авиатори, приятели на военната авиация и медии на днешния 50 годишен юбилей от първия й полет у нас. Причината са проблеми с удължаване на техническия ресурс, май. Горчивото чувство, че на рождения си ден рожденикът присъства само на снимка, не напусна мнозина. Филмът за МИГ-а-ветеран само затвърди усещането, признаха гости на юбилея. В който имаше още цветя пред паметника на загиналите. И демонстрация на МИГ, но 29.

Словото на командира на ВВС беше вълнуващо и е естествено – генерал-майор Константин Попов сам е пилотирал 21-ца. Какво е мислел в кабината на изтребителя далече от земята, при огромно натоварване? “За всеки е лично изживяване. Той е един много добър учител, който никога не се забравя, защото изисква винаги да се съобразяваш с неговите строги изисквания”, сподели за машината сегашният командир на АБ Граф Игнатиево бригаден генерал Цанко Стойков.

Петър Банков нямаше слово. Той просто беше спасил един МИГ 21-спарка от разбиване след загасването на двигателя му и беше получил затова часовник. Какво ли си е мислел днес на юбилея,  на който “летящият ковчег” е стоял като фон на снимка за спомен… не се наемаме да питаме…

От F2F TV – респект към всички авиатори, които пазят живи миговете с МИГ 21…

снимки: Юлиан Георгиев

Може да харесате още...