Обявиха план за овладяване на кризата след масовото влизане на бежанци у нас

schupen_prozorec_lampa„Три пъти ще ограничим броя на тези, които влизат в страната и три пъти ще увеличим темпа, с който принудително извеждаме лицата, които нямат основание да седят тук“, обяви днес  вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Той представи пред медиите  Проект на плана, който трябва да бъде реализиран през следващите шест месеца, за да се овладее кризата, възникнала в следствие на масовото навлизане на бежанци у нас.

Част от мерките се очаква да повишат ефективността на наблюдението и охраната на българо-турската граница. Вицепремиерът напомни, че се изгражда възпрепятстващо съоръжение с дължина 30 км на най- чувствителните участъци на границата. Също така се предвижда да се увеличат граничните патрули по границата с Турция.

Друга инициатива е свързана с активизиране на граничното наблюдение в териториално море. „Освен по сухопътната граница, ще усилим наблюдението и на морската ни граница с Турция“, отбелязаЙовчев и обърна внимание и на диалога, който се води с Турция и с Гърция по проблема. „Вече има проведени срещи по линия на МВР и МВнР и постигнати конкретни договорености“, отбеляза министърът на вътрешните работи.

За сигурността на българските граждани  основните насоки в проекто-плана са няколко – тероризъм и радикален екстремизъм, пандемии и епидемии, етически, религиозни и политически конфликти и криминална престъпност. Предвиждат се повишени мерки от ДАНС, НРС, Гранична полиция и Дирекция „Миграция“ за идентифициране на нелегални емигранти, при които съществува риск от принадлежност към терористични организации или международна организирана престъпност.

Друга инициатива касае постоянният мониторинг и контрол по изпълнението на мерките за защита на обектите от националната инфраструктура. Предприемат се и противоепидемиологични мерки и недопускане развитието на различни заболявания и епидемии.

Следваща инициатива е свързана с гарантирането на сигурността на българските граждани в районите, където се настаняват чужденци, потърсили закрила. „Тук имаме предвид организацията на патрулно-постовата дейност, засиленото полицейско присъствие и провеждане на специализирани полицейски операции. Това няма да е инцидентно, а ще бъде постоянна дейност – ще се провеждат непрекъснати специализирани полицейски операции в местата, където има концентрация на такива лица“, каза вицепремиерът Йовчев и подчерта, че ще има ясно спазване на закона.

Предвиждат се законодателни промени по отношение на условията за пребиваване на територията на страната ни лица, търсещи закрила, както и за създаване на центрове за настаняване от закрит тип. „Промените вече са подготвени. В момента върви предварителна съгласувателна процедура и в близките дни те ще бъдат официално внесени, за да започне процедурата по тяхното приемане“, поясни вицепремиерът.

Още при първите контакти с лицата, които обявяват, че търсят закрила, те ще бъдат разделяни на три основни групи. Първата ще включва хора, за които Държавната агенция за бежанците трябва да се произнесе в срок от три дни и които видимо нямат основание да търсят статут на бежанци у нас. „Те няма да напускат местата за настаняване от закрит тип и може би директно ще бъдат насочени към местата за настаняване на Дирекция „Миграция“ и ще предстои принудителното им отвеждане извън границата на територията на страната“, обясни вицепремиерът. Втората група лица ще са тези, при които видимо става въпрос за хуманитарен проблем – майки с деца и семейства. При тях ще се задейства ускорена процедура за произнасяне на Държавната агенция за бежанците. Третата група хора, за която не може достатъчно бързо да се установят всички обстоятелства, ще се настаняват в местата от закрит тип.

Предвижда се да се ускорят процедурите за първоначални полицейски действия на границата и разширяване на капацитета на Държавната агенция за бежанците. „Целта ни е Агенцията да може да се произнася с решения до 150 души на ден“, отбеляза вицепремиерът Йовчев. Той изтъкна осигуряването на необходимите условия за живот в местата за задържане и за настаняване. Основен проблем към момента е осигуряването на регулярното получаване на храна.

Вицепремиерът Йовчев  изрази тревога от признаците в българското общество, че се заражда ксенофобия. Продължава да се издирва алжирецът, заподозрян за нападението в София от бежанец над млада жена.

Към момента нелегалните емигранти са 8763-ма, като много от тези лица са потърсили статут на бежанец. В местата за настаняване има 5199 лица, на външни адреси има още 3564, а в арестите на ГД „Гранична полиция“ има 692 лица.

Може да харесате още...