Изложба на Йоан Левиев слага началото за създаване в Пловдив на къща-музей на художника

leviev1 Ценителите на изкуството могат платна на талантливия пловдивски художник Йоан Левиев, подредени в Художествената галерия на ул. „Гладстон” под тепетата. Изложбата „Йоан Левиев – ретроспекция” беше открита снощи от двама общински съветници – Дани Каназирева и Владимир Кисьов. Картините са собственост на бизнесмена Владимир Кисьов и ще останат в галерията до 14 ноември. Изложбата е първата стъпка към учредяването на сдружение „Пловдив – дом на Йоан Левиев”, чиято цел е създаване на къща – музей в родния град на бележития художник, обясниха организаторите.

Инициативата е подкрепена от наследниците на Йоан Левиев, всички общински съветници от „Обединение за Пловдив”, както и от Градската художествена галерия.  „За нас това е кауза, защото Йоан Левиев не е просто талантлив художник, но и част от историята на нашия град”, обърна се към почитателите на изкуството Дани Каназирева. Тя отбеляза, че Йоан leviev2Левиев, поставян редом до Димитър Киров, Енчо Пиронков, Кольо Витковски, Георги Божилов – Слона, сякаш е единствен от големите творци, останал без къща – музей в родния си град.

 Почитателите на Йоан Левиев наградиха Владимир Кисьов с одобрителни ръкопляскания за жеста да покаже личната си колекция на пловдивчани и гости на града. „Йоан Левиев отдавна си извоювал място сред най-добрите художници. Сега е нашият ред да предадем творбите му на поколенията. Затова смятам, че невероятните картини на Йоан Левиев, които притежавам, не бива да остават в моя дом. Те не са просто колекция – те трябва да бъдат пловдивска експозиция. Вярвам, че ще сложим началото на една кауза, каквато е създаването на сдружението „Пловдив – дом на Йоан Левиев”, сподели идеята пред гостите Владимир Кисьов.

 

Може да харесате още...