Страхотна подкрепа за окупиращите студенти, нови провокации в СУ; Академичният съвет: Намерете друга форма

studenti-oku7Двама души провокираха напрежение днес в окупирания от студенти Софийски университет. Борис Боев от гражданско обединение “Призив” и Александър Николов влязоха в двора и от стълбите на входа във вътрешния двор Боев започна да чете декларация: „Не може шепа студенти, окупирали 272-ра аудитория, да пречат на обучението на 20 хиляди”.

Декларацията взриви не само „Ранобудните студенти, но и хората, изпълнили университета в тяхна подкрепа.

С викове „Червени боклуци“ провокаторите бяха изведени от двора на СУ, обиколени от охранителен кордон. Въпреки окупацията, не искаме по никакъв начин да се стига до сблъсъци, не това е целта ни – коментираха ранобудните.
Днес те получават все по-широка подкрепа не само от колегите си от други столични университети, но и от Пловдивския, Великотърновския и куп младежи, които учат зад граница. С подписи продължават да ги подкрепят и преподаватели. В тяхна декларация се казва: „Вярваме, че в политиката моралът има място – и то днес, тук и сега. Затова се чувстваме длъжни да подкрепим студентите, дръзнали да се надигнат срещу цинизма, бездушието, пасивността и недоверието, разяждащи основите на обществото ни и поставящи под въпрос нашето бъдеще като политическа общност. С вас сме – успех!“

На този фон на разрастващи се студентски вълнения, подкрепени масово от хора на различна възраст и с различна професия в цялата страна, ръководството на Софийския университет, което днес проведе безпрепятствено извънреден Академичен съвет в 14 часа, 3 часа след началото му, в 17 излезе с позиция: Академическият съвет призова студентите, окупирали сградата на СУ да потърсят друга форма на протест, за да не възпрепятстват учебния процес.

текст и снимки: Теди Цветкова

Може да харесате още...