Новият корпус на УНСС пропада – студентите не искат занятия там

znak_stopОтмениха занятията в новия корпус на УНСС, съобщиха студенти от учебното заведение. Причината е, че вечерта на 22 октомври две от носещите колони потъват с около 10 см. По непотвърдена информация, в сградата по време на инцидента е имало преподаватели и студенти. За щастие няма пострадали. Според много от хората, запознати с проблемите на сградата, тя трябва да се срути и да се построи на ново.

Преподаватели с дълъг стаж от УНСС коментират, че са очаквали рано или късно да се случи нещо подобно, защото се е знаело, че има проблем в самата постройка на новата сграда. Нова в случая е условно казано, тъй като тя вече е на 20 години. След заметресенията от май 2012-та състоянието се влошава, въпреки че са правени няколко укрепителни ремонта, последните от които това лято.

На спешно заседание на Ректорския съвет вчера с участието на кмета на район „Студентски“, представители на Столичната община, СДВР, РПУ, Противопожарната охрана и други представители на институции са обсъдени мерки за укрепване на корпуса и занятията там са отменени. Експерти ще огледат щетите и ще бъде решено дали е нужно сградата да се събори. Ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев, заяви, че университетът няма пари за ремонт, особено ако се окаже, че се налага събарянето и построяването на нова сграда. За това учебното заведение търси съдействие от Държавата и Комисията за бедствия и аварии.

Студентите от УНСС са притеснени от случилото се. Те се страхуват от факта, че рано или късно ще върнат учебните занятия в потъващия корпус. Между тях се носят слухове, че ако сградата не бъде построена нановo, инцидентът ще се повтори и следващият път може да бъде с фатален край. Студентите са категорични, че ако не са убедени в сигурността си, няма да се върнат в новия корпус.

текст: Теди Цветкова

Може да харесате още...