Художникът Стефано Поповски рисува портрета на Симеон Велики в документалния филм на F2F Studio

stefano-film2Той е единственият българин с 5 награди за най-добра картина на деня в най-големия международен онлайн портал за изкуство – deviantart – с 30 милиона потребители. И с още едно отличие в него – за фрактали или както се знаят – картините, рисувани с математически формули. С респектираща арт биография, в която след пловдивската художествена гимназия и обучението по живопис и естетика в унивесритета във Велико Търново, следват години на пристрастяващо приключение в компютърната анимация и дизайн и професионална работа с тях за световноизбвестни компании, през последните години се утвърждава като концептуален артист. С образи и цветове в акрилните и акварелните си платна, които могат да те понесат по леките вълни на безбрежния ден, но и да те потопят със страстна потайност в нощите. След успешни изложби тази година във Валесия и Кастийон (Испания); в София, Пловдив, Стара и Нова Загора…пловдивският художник Стефано Поповски прие предизвикателството да изобрази лика на Симеон Велики в документалния филм на F2F Studio за Владетеля.

Източниците за това как е изглеждал той са оскъдни. А портретът от художника Димитър Гюдженов е най-популярната интерпретация за лика му, споделя Поповски. Впускайки се назад във вековете, за да проучи исторически извори и изображения върху печатите, съхранени до днес, той не крие, че върху платното иска да запечата не просто идеала за образ на Симеон, а човешките му черти.

stefano-film1Бил е изключително прозорлив с отношението си към книжовността – казва художникът и допълва, че въпреки схематичното изображение върху печатите, по него може да се определят овала, скулите, брадата, устните и носа. И ако е вярно, че очите издават характера на един човек – какво ще внушава погледа на портрета, който Стефано Поповски рисува?
Това ще може да се види през декември, когато се планира представянето на филма.
За премиерата художникът ще бъде в Испания. Но с екипа на документалния разказ за великия между средновековните царе ще бъде неговият лик – такъв, какъвто го е видял един съвременен български творец.

Работата по филма за Симеон Велики стартира с подкрепата на Община Пловдив и Фирма Оптикс.

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. КСираков каза:

    Поздравления, Стефано!!!