Документален филм на Ф2Ф Студио ще разкаже историята на Симеон Велики и Златния век: очаквайте през декември излъчване в F2F TV

simeon-tradiciam61Битови и батални сцени от времето на Първото българско царство засне през уикенда екип на Ф2Ф Студио с членове на Национално дружество „Традиция“ – клон Шумен и Преслав, Родолюбив комитет “Крум Страшний” и ездови клуб “Шумен 2010″. Те ще влязат в най-новия проект на студиото – документален филм за Симеон Велики и Златния век на България.Естествен декор за сцените станаха Двореца във Велики Преслав и поляна на Хиподрума в Шумен, разказва режисьорът на филма Юлиан Георгиев.

Предизвикателството да бъде съвременен гид през историята пое рок музикантът Константин Кацаров. След като участва в „Гласът на България“, издаде романа „Пепел“, включи се в кампанията „Муковисцидоза – да добавим живот“ и подготви албум за 14 години от Рок група Ренегат, той влезе в новото си амплоа перфектно, смятат от снимачния екип. Мотивът ми е да накарам младежите да се вслушат в миналото на страната ни,защото – особено векът на Симеон – е урок за това как могат да се гонят и достигат целите, споделя Кацаров.

Екипът вече получи съдействие от Националния исторически музей, където засне печати от времето на Симеон Велики и ръкописа на Йоан Скилица – едно от ценните свидететлства за времето, в което той е владететлствал. Пред камерата застанаха и учени-медиевисти, които добавят огромна стойност в знанието на съвременния свят за България и българите преди 11 века.

Предстои ни още много работа, защото целта ни е да направимпродукт, който води зрителя със съвременни изразни средства в едно време, което, за съжаление, познаваме главно от учебниците по история. Ще покажем и през очите на пловдивския художник с международна известност Стефано Поповски как е изглеждал владетеля, който още в средните векове е възпят като „великият между царете“, сподели Екатерина Костова, продуцент на филма и продължава:

Екипът е изключително благодарен на шуменските и преславски пазители на традициите -това са хора с различна възраст и професия, вдъхновени от миналото на страната ни истински. Ако не ги бяхме срещнали, нямаше да знаем, че има и такива хора в България на 21 век. Огромна благодарност дължим и на зам. кмета Стефан Стоянов и Отдел Култура в Община Пловдив, които бяха първите, подкрепили проекта. След тях рамо за осъществяване на идеята дават и от фирма Оптикс. Това показва социалната зрялост на една институция и на един бизнес, защото подкрепата за филм, свързан с историята на нашата страна, е сигнал за ангажираност към българските традиции и памет. По думите на продуцента, все още има възможност, обаче, спомоществователи – фирми и организации, за които съхраняването на българската история е кауза, да подкрепят финансово проекта.
Филмът ще бъде готов в края на ноември с подкрепата на Община Пловдив, кандидат за Европейска столица на културата, и на ОПТИКС АД.

Може да харесате още...

3 Отговори

  1. Chocho каза:

    Няма време, хане, няма време *сочейки към ръчния си часовник*

  2. Екатерина Костова каза:

    Благодаря още веднъж, Надя! България има нужда от хора като вас!

  3. Надежда Николова каза:

    НД”Традиция”- клон гр.Шумен и гр.В.Преслав,Родолюбив комитет “Крум Страшний” гр.Шумен,конна база ЕК “Шумен 2010” гр.Шумен, благодарим на екипа на f2ftv и рок музикантът Константин Кацаров от група “Ренегат”гр.Пловдив за оказаното ни доверие.Работата с Вас беше истинско удоволствие.