Президентът Росен Плевнелиев ще води дело за клевета

rosen_plevnaliev_001Имотът на президента Росен Плевнелиев в Гърция е закупен през 2007 година и е платен по банков път – това стана ясно от изказване на държавния глава по повод тиражирани в медиите информации. „Разполагам с доказателствата за това. Посочил съм имота в данъчната си декларация още през 2007 година, посочил съм приходите си, платил съм данъците си, декларирал съм имота пред Сметната палата. Това, което в момента се тиражира, са абсолютни лъжи! Планирам да защитя правата си по правилата на правовата държава, т.е. в съда“, категоричен е президентът, тъй като лансирани в медиите твърдения уронват, по думите му, престижа на държавния глава.

Плевнелиев коментира, че в продължаващата вече 6 месеца ожесточена кампания срещу него „няма нищо случайно“. „Тя има за цел, първо, държавният глава да бъде поставен в зависимост, да стане удобен, да му бъде заглушен гласът и послушно да изпълнява указанията на някой задкулисен играч – това няма да стане!“. „Българският народ може да разчита на мен, че гласът ми няма да бъде заглушен и ще продължавам да действам по съвест и спрямо това, което народът ми задава като приоритети и като задачи, и с действията си многократно съм го доказвал“, каза още президентът.

На второ място, според Плевнелиев, кампанията има за цел той да бъде дискредитиран, дори с цената на това да се вкара държавата в хаос, защото една от най-стабилните институции в трудни времена, каквато е Президентството, ще бъде максимално разклатена и поставена в невъзможност да изпълнява функциите си.

„Следя внимателно процесите и се отнасям отговорно. Ще дам пример на българските граждани за това как човек може да защити правата си срещу лъжите и манипулациите по правилата на правовата държава. Давам само едно, но ясно и категорично изявление, което се надявам да бъде достатъчно, за да се разбере размерът на лъжата и на манипулацията, която се извършва пред очите на цялата нация“, коментира още Росен Плевнелиев кампанията срещу себе си и срещу президентската институция.

Вчера прессекретариатът на държавния глава излезе с официално съобщение, в което се казва, че през последните близо шест месеца клеветническата кампания срещу държавния глава е преминала всякакви граници.

Невярната и манипулативна информация, която тенденциозно обикаля определени медии, цели да урони доброто име на държавния глава Росен Плевнелиев и да разклати президентската институция, в отговор на открито изразени от президента позиции. Според държавния глава атаките срещу институцията очевидно целят предизвикване на хаос в държавата и отклоняване на вниманието от реалните проблеми, които българското общество посочва.

Може да харесате още...