Президентът предупреди за вето, ако се либерализира режимът за тютюнопушене

smoking_ladyПрезидентът ще върне за ново обсъждане евентуални законови промени, които биха облекчили правилата за тютюнопушене на обществени места. Това стана ясно от отговор на журналистически въпрос, свързан с готвени промени за либерализиране на строгия режим, гласуван от предишните управляващи.  „Не мога по никакъв начин да противопоставя като аргументи здравето на нацията и изискванията на един или друг бранш“, каза държавният глава. „Режимът, който беше постигнат, е въведен в много европейски държави. Той е ясен, категоричен и дългосрочно правилен. Надявам се да не отстъпим от тази позиция”, коментира още Росен Плевнелиев.

По темата за бежанците той посочи, че правителството трябва да продължи с усилията си да се справи с миграционния натиск и това е изцяло в неговите компетенции. „Трябва да се ревизират плановете и да бъдат положени допълнителни усилия. В рамките на своите компетенции, когато имаме добра подготовка и когато наистина съм сигурен, че ще се отнесем отговорно, ще свикам Консултативния съвет за национална сигурност и ще поставим проблемите, така че да не се превърне Съветът в излишна говорилня“, коментира държавният глава.

Той отново подчерта, че Консултативният съвет не трябва да поражда политическо противопоставяне, а да бъде ефективен инструмент за постигане на консенсус. „Криза има, но бежанци има и в много други държави. Нашата нация има опит и не можем да бъдем изненадани и безразлични към това, което се случва. Трябва да действаме като отговорна държава-членка на ЕС“, каза президентът.

източник: пресцентър Президентство

Може да харесате още...