От днес има нов дом за бежанци в столичния квартал „Враждебна”, стартира и дарителска кампания за топла храна

esenni_listaВече работи нов дом за настаняване на бежанци в столичния квартал „Враждебна” с капацитет 300 места. В най-скоро време има готовност да се отвори и друг дом в София с възможност да бъдат настанени 500.  БЧК пък стартира дарителска кампания.

„Благодаря на БЧК за готовността, с която се отзоваха на молбата ни за съдействие. Националният оперативен щаб взе решение да се обърне към БЧК за подпомагане на хората, които се намират на наша територия. Средствата ни са крайно недостатъчни. Капацитетът в Държавната агенция за бежанците беше 1 230 места, към момента имаме 4 044 лица, търсещи закрила, от тях – 670 деца. 98 са непридружени непълнолетни лица. Почти половината от тези 4 044 лица са сирийци. В съвсем близко време ще стигнем лимита от 5 000 лица – това е границата на възможността за закрила за цялата държава. Почти половината от тези 5000 лица са сирийци, броят на целите семейства напоследък се увеличава. През последните 24 часа в България са дошли 86 бежанци, от които 38 деца. Спешно се търсят и разкриват нови места за настаняване”, каза зам.-министър Васил Маринов.

Христо Григоров съобщи, че още от началото на бежанската вълна хората са започнали спонтанно да дават дарения. Досега има 1 110 лв. Вече са активни и трите мобилни оператори, като на номер 1466 с един смс всеки може да дари 1 лев. Активирано е и онлайн дарение на сайта на БЧК. Даваме доста голяма палитра от възможности, за да може българският народ да се включи и помогне, посочи Христо Григоров. По думите му, събраните средства ще бъдат насочени към Националния оперативен щаб. С тези средства ще открием хранителни пунктове в тези щабове, за да може поне веднъж на ден тези хора да получават топла храна.
По молба на премиера Орешарски БЧК днес сезира Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец в Женева. Там има специални фондове за аварийни ситуации. Ако тези фондове се отворят, в рамките на 72 часа България ще започне да получава помощ по линия на федерацията.

източник: пресцентър МВР

Може да харесате още...