Вяра, Надежда и Любов за хората в Стряма ще има най-рано догодина

 

6striamaХристиянска църква в пловдивското село Стряма ще има най-рано догодина. Това стана ясно на днешния храмов празник на градящата се вече няколко години черква. Тя ще носи името „Вяра, Надежда и Любов“, ще разполага с красиво зелено пространство и ще приема миряни дори от Пловдив заради духа на отец Васил, който хората искат да усетят без значение дали влизат в храм под тепетата или на 12-тина километра от областния град.
С тази идея, въпреки недостроената църква, днес в Стряма дойде младо семейство с 11 месечната си дъщеричка София. Малката красавица прие християнството от отец Васил в прихлупения параклис край храма, защото той все още няма врати, подова настилка и санитарен възел. Идваме заради свещеника, сподели пред F2F TV майката на София. И каза, че единственото, което пожелава на момиченцето си, е да бъде здраво.

Отец Васил пък вярва, че скоро храмът ще получи това, от което се нуждае, за да грейне с вече дарения иконостас и икони. Това е вярата и на кмета на Стряма Васил Черпелийски, който посрещна на курбана за здраве на 3 600-те жители на селото едни от най-големите дарители – Бойко Борисов, Цветан Цветанов и историкът професор Божидар Димитров. Борисов обяви, че ГЕРБ ще дари 50 хиляди от субсидията си за довършване на църквата.

А екипът ни, който беше пред нея преди да пристигнат официалните гости, се надява, че със средствата, които тя ще получи, няма да бъде пропуснато да се направи рампа за инвалидни колички. Защото, оказва се, възрастните миряни в Стряма са много повече от младите.

Може би защото повечето от тях помнят, че на същото място, където днес се издига „Вяра, Надежда и Любов“,  преди да го събори земетресението през 1928 година, е бил старият християнски храм на Стряма.  И той е събирал местните не само в празник, но и в делник.

снимки: стажант-фоторепортер Ивелина Попова

Може да харесате още...