НСТС одобри подготвените промени в ДОПК и в Кодекса на труда

glavnata_esenВъвежда се нов вид отпуск за социална адаптация и отглеждане на дете при пълно осиновяване отедна година – промяната е подготвени от депутатите Захари Георгиев, Корнелия Нинова и Жара Пенева-Георгиева. Вчера това изменение получи като цяло одобрението на Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Социалните партньори одобряват идеите, заложени в проекта, но имат бележки по начина, по който се предлага решаването на този въпрос, посочи министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. Той допълни, че работата по промените в Кодекса на труда ще продължи и недоизяснените моменти ще бъдат изчистени.

Подкрепени бяха и промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) за усъвършенстване на единната сметка и въвеждане на механизма за обратно начисляване на ДДС за зърнени и технически култури. „Съгласни сме, че промените са крайно недостатъчни, но въпросът продължава да стои отворен. Първоначалните мащаби на хаоса са намалени и целта ни е да въведем максимално облекчена процедура, но тя трябва да бъде и технически обезпечена, и да не бъде за сметка на избора на всяко от лицата кое от задълженията си да погаси”, посочи заместник-министърът на финансите Людмила Елкова.

Tристранният съвет избра за заместник-председател от квотата на синдикатите президента на КНСБ Пламен Димитров.

Промените в ДОПК и мотивите за тях са публикувани в интернет страницата на Министерството на финансите за публично обсъждане.

източник: пресцентър на МС

Може да харесате още...