Щетите от пожара в Пловдивската Драма – ясни идната седмица; стартира мащабна благотворителна кампания

2TEATAR28-те драматични театри у нас получиха призива на Министерството на културата да изиграят благотворително по едно представление в полза на колегите им от пловдивския театър, които влизат в новия арт сезон с изпепелена авансцена и сериозни щети в цялата зрителна зала. За седмицата, в която следователите не пускаха в нея никого и дори не даваха да се пуска осветление вътре, директорът Кръстю Кръстев разказа, че е получил десетки обаждания с предложения за помощ.

Артисти, изпълнители, приятели – всеки се обаждаше, съпричастен на това, което се случи – сподели той и обяви, че в началото на идната седмица ще е готова стройна програма с благотворителни събития в тази връзка. Целта е да се наберат средства за възстановяване и ремонт, за да може програмата, изготвена година по-рано от творческия екип на Театъра, да не пострада.

8TEATARС пари ще помогне и Комисията по бедствия и аварии, обяви на нарочна пресконференция под тепетата днес заместник министърът на културата Велислава Кръстева. Тя дойде с вестта, че има уверението на МВР министъра Цветлин Йовчев, към чието ведомство е комисията, тя да се събере на извънредно заседание съвсем скоро и да разгледа спешните нужди от средства след пожарите в двата театъра – на Армията в София и на „Никола Масалитинов“ в Пловдив.

Как ще действат застрахователите засега не е ясно, тъй като все още следствието не е приключило.

На вратата – обаче – чукат Международния тетрален фестивал „Сцена на кръстопът“, за който още в деня на пожара общинските власти и Министерството на културата заявиха, че няма да бъде отменен.

4TEATARВече са възстановени изпепелените декори на „Възвишение“, чиято премиера е на 10 септември в Градския дом на културата „Борис Христов“. На въпрос на F2F TV за тях, Кръстю Кръстев съобщи, че от Турция е пристигнала специална черга, която ще бъде скроена, зашита и импрегнирана в срок. Когато има желание, оказва се, че нещата се случват – обобщи Кръстев, сякаш учуден от общата енергия за справяне със ситуацията.

Щетите още не са ясни в цифри, но след про боно експертните оценки, които са се заели да правят на опустошенията няколко фирми, картинаката ще се изясни още в понеделник, вторник.

Авансцената, която в момента е просто… черна дупка… ще иска основен ремонт. В салона ще се наложат реставраторски дейности заради орнаментите, покритои преди 3 години със златен варак. Много труд и средства ще глътне и разрушената 7TEATARсилова част на инсталацията на сценичното пространство. Имаше проект преди 4 години. Някой ни дава сигнал отгоре, че това трябва да бъде направено, призна пред медиите директорът на Драмата.

По думите му, трябва да се пречистят още всички климатични инсталации, поели част от пушека. Заключението е, че хората от театъра са потресени, но мотивирани да спазят програмата си.

Тя започва с “Възвишение” – 10.09, по романа на Милен Русков, реж. Иван Добчев. Продължава с “Дисни трилър”- 17 октомври, реж. Стайко Мурджев. Голямата новина е моноспектакълът на Мариус Куркински по Достоевски, който започва репетиции през септември, а премиерата е на 10 ноември. На 25 ноември следва “Таланти и поклонници” от Островски, гастрол на професор Райхенгус, Русия. За идната година са заложени “Зорбас”от Казандзакис , реж. Пламен Марков и “Майсторът и Маргарита” с реж. Лили Абаджиева.

За всички, които решат, че могат да отделят от личните си средства в помощ на възстановяването след пожара, Театърът днес обяви и дарителска сметка в Уникредит Булбанк. IBAN: BG79UNCR 7000 1521 0719 44

Може да харесате още...