Деца на бежанци с подаръци от българска фондация

bejanci1350 бежанци, от които 116 деца, по-голямата част от които – от Сирия – прекарват дните си в село Пъстрогор край Севлиево. Семействата са напуснали страната си в търсене на по-спокоен живот и работа. В българското селце е изграден един от трите транзинтни центъра за бежанци в страната ни и тук – за момента – те намират това, заради което са напуснали страните си.

Вчера малчуганите получиха и играчки от Фондация “Качество на живот”.

36-те кашона им занесоха лично д-р Невен Енчев, председател на фондацията, Лама Талаш от Дамаск – лидер на сирийските бунтовници от християнската общност, разграничаващи се от движението „Мюсюлмански братя“, както и Яков Джераси – Главен международен съветник на Областния управител на област София.
Дарението е по случай големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица, посочи Енчев. То е жест на единението между мюсюлмани и християни. Няма деление на религии, когато се касае за съхранението на общочовешките ценности – живот, здраве, любов, семейство, деца. Невероятно щастие е да видиш как личицата на 116 хлапета засияват в широки усмивки, сподели лекарят.

Центрове за бежанци у нас има още в София и в село Баня, Новозагорско.

източник: Фондация Качество на живот

Може да харесате още...