ВМРО иска Българската армия да приеме в редиците си македонски войници?

rangers_002ВМРО настоява министър-председателят и министърът на отбраната да установят контакти с бойци от Македония, които – по данни от македонски медии искали среща с бг посланика в Скопие – и да направят необходимото за включването им в състава на въоръжените сили на РБ. Това се казва в прессъобщение, изпратено до медиите от ВМРО днес. В него се казва, че въпросните публикации касаят именно проучване от бойците на възможностите да довършат военната си служба в редовете на българската армия.

“Стара българска армейска традиция е наши сънародници от Македония да служат в редовете на българските въоръжени сили” – твърдят воеводите и допускат, че е възможно да бъдат възстановени традиционни български въоръжени сили, рекрутирани от Македония, като например Македоно-одринското опълчение.

Дали има нещо общо и трябва ли да е в плюс за съвременен прочит на отношенията ни със съседката фактът, подчертан в прессъобщението, че тази година се навършват 110 години от най-голямото и най-добре организираното българско въстание в Тракия и Македония, и че тече сто годишнината от освободителните балкански войни, в които Македоно-одринското опълчение играе ключова роля – съвсем не е ясно, според нас…

От ВМРО обясняват екзотичната си идея с търсенето на професионални бойци в гарнизоните в Казанлък, Стара Загора, Карлово, Хасково и Ямбол, както и – по неофициални данни – в бригадата Специални сили в Пловдив. “Традицията, българи от Македония да служат в редовете на българската армия, е стара. Десетки български генерали, хиляди офицери, подофицери и бойци, служили вярно на Отечеството са родени на територията на днешна Македония. Десетки бойни части на българската армия във войните за национално освобождение и обединение носят в наименованието си „Македонски“” – обясняват още тезата си воеводите.

Дали обаче е уместно да връщаме историята 100 години назад и да създаваме условия за междусъседско напрежение?

Може да харесате още...